Home
Annen statistikk Innebandy NBF

De første jentene som slo Sverige... Foto : Vibeke Nordanger
Landskamp 6/3-99: (Borlänge) SVERIGE - NORGE 3-4 (2-1,0-1,1-2) 0.59 1-0 Sandra Persson (Nina Klasson) 10.00 2-0 Johanna Ekeroth 18.40 2-1 Birgitte Lersbryggen 34.18 2-2 Kristine Eide (Ingrid Gigstad) 48.43 3-2 Carina Rosell (Hermine Dahlerus) 55.19 3-3 Birgitte Lersbryggen (Linda Kristiansen) 57.23 3-4 Linda Kristiansen (Birgitte Lersbryggen) Utv: Norge 2x2min Sverige 1x2min Skudd: 30-17 (13-2,8-7,9-8) Tilskuere : 247 Dommere: Kenneth Rasmussen og Allan Leholk (Danmark) (Sveriges første tap noen gang i en landskamp for damer.) Landskamp 5/3-99: (Falun) SVERIGE - NORGE 4-3 (2-2,1-0,1-1) 0.28 1-0 Helmine Dahlerus (Åsa Karlsson) 13.26 1-1 Gine M. Moe (Ingrid Gigstad) 17.57 1-2 Tina Helminsen 19.37 2-2 Åsa Karlsson (Helmine Dahlerus) 24.50 3-2 Pernilla Gunneskog 53.09 4-2 Johanna Ekeroth (Jessica Holmgren) 58.34 4-3 Birgitte Lersbryggen (Linda Kristiansen) Utv: Norge 2x2min Sverige 2x2min Skudd: 20-24 (7-10,3-4,10-10) Tilskuere : 417 Dommere: Tommy Jacobsen og Kim Christensen (Danmark) (Tina Helminsen lagde sitt første landslagsmål!)

En landslagssjefs opplevelser
Torsdag 4. mars dro damelandslaget til Sverige. Det skulle spilles dobbeltlandskamper i Falun og Borlänge. Kampene var de siste før VM som arrangeres i nettopp Borlänge 8.-16. mai. Lite visste vi om at dette skulle bli noen historiske dager.

Det hele startet med en lang busstur i særdeles dårlig vær, og vi var ikke framme i Borlänge før over midnatt natt til fredag. Vi skulle ikke trene før kl 1200 neste dag, så vi bestemte oss for å sove lenge. Etter en kort teoriøkt med bl.a laguttak, dro vi for å trene i Maserhallen. Mot slutten av økta får vi et lite sjokk. - Tonje Larsen pådrar seg en skade i ryggen når hun skal skyte, og må avbryte treninga. Det er tenkt at Tonje skal starte kampen senere på dagen som senter i førsterekka, så dette skaper litt hodebry for oss. Etter en kort legesjekk blir det klart at Tonje ikke kan spille kampen, og det viser seg senere at hun ikke kan spille på over en måned. Lise Johansen tar plassen til Tonje sammen med Birgitte Lersbryggen og Linda Kristiansen.

Etter lunsj og en teoriøkt med vekt på grunnspill, var det klart for en halvtimes busstur til kamp i Lugnet sporthall i Falun.

Kampen startet elendig, med baklengs etter 28 sekunder. Det så ut som om det skulle bli det samme vanlige (1-5, 2-7 og 0-7 i de siste kampene). - Men spillet begynner å sitte, med mange sjanser og bra defensiv. Halvveis ut i perioden utlikner Gine M. Moe og 5 minutter senere lager Tina Helminsen 2-1 til Norge. 20 sekunder før slutt utlikner Sverige til 2-2, men vi vinner skuddstatistikken for første periode 10-7. Jentene er veldig fornøyde i pausen, og vi blir enige om å nullstille oss, og bare konsentrere oss om ett bytt av gangen. Sverige vinner andre periode 1-0 etter at Pernilla Gunnskog har tråkket i målgården og overfalt Trine Ekrem i Norges mål, men vi vinner skuddstatistikken også i andre periode (4-3), og føler at vi virkelig er med i kampen. I siste periode bølger spillet fram og tilbake, og perioden ender til slutt 1-1 etter 10-10 i skudd.

Vi taper kampen 4-3, men for første gang i innebandyhistorien har Sveriges damelandslag tapt en skuddstatistikk. Vi føler at vi har gjort en bra kamp, men det ligger en følelse der om at Sverige faktisk ikke er uslåelige..….

Jeg synes Linda Kristiansen oppsummerte det bra på pressekonferansen: "I dag turde vi å være gode…".

Etter middag tar vi et nytt møte hvor vi prøver å få dagens kamp ut av systemet. Vi blir i fellesskap enige om at vi skal nullstille oss helt, og at vi ikke skal gå på blemmer som både damelandslaget og herrelandslaget har gjort før etter bra kamper mot Sverige.

Etter en god natts søvn, - teori ,-trening og mer teori, er det endelig klart for ny kamp. Denne gangen i Maserhallen i Borlänge. Vi har hele dagen bevisst jobbet med å få gårsdagens kamp ut av systemet, og har blitt enige om at det nå kun skal tenkes på arbeidsoppgaver. Dette skal vise seg å være viktig. Vi får 1-0 mot oss etter 59 sekunder, og etter halvspilt periode går Sverige opp i 2-0. Nå nytter det ikke å tenke på resultat… På slutten av perioden klarer Birgitte Lersbryggen å dra seg løs fra sin oppasser og reduserer til 1-2. Dette målet skal vise seg å være veldig viktig. Vi har spilt dårlig, og taper skuddstatistikken 13-2, men reduseringsmålet rett før pausen gir oss noe vi kan bygge på. Vi nullstiller oss igjen, og starter andre periode bra. Halvveis utlikner Kristine Eide til 2-2, og vi er for alvor med i kampen. Jentene jobber bra resten av perioden, og vi vinner for første gang en periode mot Sverige!

Siste periodepause: Det står 2-2,- Sverige har aldri tapt på sine foregående 40 spilte kamper….. Det er nå det er viktig å bare fokusere på hvert enkelt bytt. Det er nå vi skal vise at vi klarer å gjennomføre det vi har fokusert på det siste døgnet. Tredje periode starter bra, -spillet fungerer både offensivt og defensivt. - Men så etter 8 minutter kommer 3-2 målet til Sverige. Vi tar time out, og går ned på to rekker. Jentene klarer å fortsette å fokusere på hvert enkelt bytt, og hver enkel duell, og da kommer resultatet. Linda Kristiansen dribler av 5 svensker og spiller Birgitte på blank på lengste stolpen… 3-3. To minutter senere skjer det motsatte. Birgitte spiller Linda fri alene med keeper, og hun setter den kaldt langs gulvet under den svenske keeperen. Vi leder 4-3, og det er 2 minutter igjen av kampen. Svenskene tar time out,- og vi minner oss selv nok en gang på å fokusere på nuet. Birgitte holder på ballen, og hun er ikke den enkleste å ta den ifra. Den svenske spilleren må bruke ulovlige midler, men denne gangen ser dommeren det, og vi får spille resten av kampen med en spiller mer. For en trener er dette kanskje det verste som kan skje. Alle som har trent ett lag vet at i overtall renner det ofte inn et mål feil vei….. Vi bestemmer oss for ikke å bruke den vanlige overtallsrekka, men fortsette å kjøre vanlig med to backer. - Vi skal holde ballen i laget resten av kampen. Vi lykkes bra, men med 10 sekunder igjen, vinner Sverige ballen, og kommer på en kontring. Birgitte tar sitt livs lengste løp, og når igjen svensken 4m fra vårt mål.- Utvisning og frislag. Klokka viser 19.57. Jeg tror de jentene som var på banen de siste tre sekundene ville ofret det meste for å hindre ballen i å gå i mål. Lise Johansen sa i ettertid at hun ikke husket om hun spilte eller ikke. Hun satt faktisk i muren rett foran frislaget. Svenskene gjør en variant hvor de vipper ballen forbi muren for direkteskudd. Det treffes under ballen, og Kari Hånsnar i mål kan plukke den lett ned… Vi har slått Sverige!

Hele laget har gjort jobben sin, vi har lykkes med det vi har fokusert på det siste døgnet. Jubelscenene var kanskje i overkant etter å ha vunnet en treningskamp, men det er noe spesielt med å slå Sverige, særlig når det er første gangen.

Trenger kanskje ikke å fortelle at pressekonferansen etterpå var rimelig behagelig…..

Turen hjem gikk greit. Fordøyde tre nye klissete videofilmer, og så var vi tilbake i Norge.

10. mai starter VM med kamp mot Latvia. Klarer fortsatt jentene å fokusere på hver enkel duell….?