Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball FederationUtviklingen i norsk innebandy

De første innebandykøllene ble importert til Norge fra USA i 1972. I starten ble innebandy sett på som en treningsmåte for bandyklubbene i sesongen uten is. For å øke rekrutteringen til bandy ble innebandy innført i skoleverket, og interessen både fra lærere og elever var stor. I løpet av kort tid ble innebandy førstevalg blant aktivitetene i kroppsøvingstimene. Alle som har gått på skolen etter 1972 har deltatt i innebandy. Skolemesterskapene, som ble arrangert av Norges Bandyforbund, ble meget populære over hele Norge. Tidligere rektor ved Norges Idrettshøgskole Per Wright blir sett på som personen som introduserte innebandy i Norge.

I 1988 ble innebandyseksjonen dannet i Norges Bandyforbund. Dette ble starten på en ny idrett. I de første årene ble det laget et enkelt regelverk og det første uoffisielle NM i innebandy ble avholdt i 1988.

På dette tidspunktet begynte innebandy virkelig å bli populært. Spillelystne ungdommer henvendte seg til Norges Bandyforbund nesten hver eneste dag, og som et resultat av dette startet ungdomsgjenger og fritidssteder opp lag og meldte seg inn i Norges Bandyforbund. Mange steder dannet disse lagene egne serier med enkle regler. Eksempler på dette er Mjøsdistriktet, Stavangerdistriktet, Vestfold og Tromsø.

Som et resultat av den store interessen startet Norges Bandyforbund arbeidet med at "innebandy skulle samles til et rike".

På Norges Bandyforbunds ting lørdag 25. mai 1991 ble innebandy offisielt en del av Norges Bandyforbunds idretter. Samme år vedtok NIF at innebandy skulle være en inneidrett på lik linje med alle andre inneidretter som f. eks. håndball, og at den skulle få tilgang til idrettshallene på samme måte.
Dette året er den store milepælen i innebandyhistorien.

21/2-92 spiller Norge sin første landskamp for menn.
På Åland blir Norge slått av Finland med 12-2. Frank Nordseth lager Norges første landslagsmål.

8/5-93 spiller Norge sin første landskamp for kvinner.
I Örebro blir Norge slått av Sverige med 6-0. Dagen etter spiller Norge og Sverige på nytt mot hverandre, og Linda Kristiansen lager Norges første landslagsmål i en kamp Norge taper 8-2.

Sesongen 94/95 ble det for første gang arrangert eliteserie for herrer senior. Seks kretser og 7 lag var representert.
Den sesongen ble også første sesong med serier i aldersbestemte klasser. Oslo og Østfold arrangerte en gutteserie hver.

I 96/97 sesongen fikk Oslo også juniorserie, mens Østfold fikk pikeserie. For første gang ble seriesystem med 1. divisjoner for Østland, Vestland og Midt-Norge gjennomført. Fra sesongen 1997/98 ble tilsvarende serieoppbygning etablert for kvinner (ikke eliteserie).

Fra 1997/98 ble det etablert egen 1. divisjon i Nord-Norge, som i sesongen 98/99 besto av 10 lag. Sesongen 99/00 arrangertes det også en 2.divisjon Finnmark og en 2.divisjon Nordland/Troms.

1. september 1998 blir Aust-Agder Bandykrets opprettet, og i sesongen 98/99 blir det arrangert serie med 7 lag i Aust-Agder.

I perioden frem til 1998, satt Norges Bandyforbund i gang serier i tretten forskjellige kretser: Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Østfold, Rogaland, Buskerud, Hordaland, Sør-Trøndelag, Nordland, Troms, Finnmark og Aust-Agder. Oslo var den største kretsen pr. 1/1-98 med 1379 lisensierte spillere fordelt på 109 lag. Østfold er den nest største kretsen.

Ved sesongslutt 98/99 var det 4701 lisensierte spillere i Norge. Dette var en økning på over 18% sammenliknet med foregående sesong.

Den 17.4.99 sender NRK for første gang direkte fra en NM-finale i innebandy. Tunet slår Greåker i sudden death i en spennende finale i Sofiemyrhallen.
Det blir lagt et eget innebandygulv i hallen slik at TV sendingene skal bli best mulig.

I mai 2000 arrangerer Norge det tredje verdensmesterskapet for menn. De innledende kampene spilles i Drammenshallen og i Sparta Amfi. Finalespillet arrangeres i Jordalhallen og på Jordal Amfi. 16 nasjoner deltar, og Norge ender på 5.plass etter å ha spilt 1-1 mot Danmark i den sists gruppespillskampen, og klarte dermed ikke å nå semifinalene.
Sverige blir verdensmestere etter å ha slått Finland 5-2 i finalen.

19.10.2000 spiller Norge sin første landskamp for U19 menn.
Danmark er motstander i Brønderslev, og Norge vinner med 6-2.
Christoffer Holm Austad blir Norges første internasjonale målgjører på aldersbestemt nivå.

Sesongen 2002/2003 passerte innebandy for første gang 5000 betalte lisenser for spillere over 13 år. Den nye rekorden lød på 5351 lisenser, noe som var en økning på 10% fra foregående år.
1.div sør for menn ble startet opp denne sesongen med 7 deltakerlag.
På årsmøtet blir det vedtatt å utvide Eliteserien for menn til 12 lag fra og med sesongen 2004/2005.

Sesongen 2003/2004 starter en storsatsing på utviklingsprosjekter rundt om i landet. Flere personer blir ansatt på prosjektstillinger i håp om å rekruttere nye spillere til innebandy.
Det blir igangsatt eget seriespill i Sogn og Fjordane.
For første gang blir et stort forbundsarrangement lagt til Nord-Norge. Tromsø var vertsby for Eliteseriekvalifiseringen for menn.

06-08.02.04 arrangerer Norge for første gang en firenasjonersturnering for menn.
Norge, Sveits, Danmark og Tsjekkia deltar. Sveits vinner, Norge blir nr.2 og Tsjekkia nr.3.
Kampene arrangeres i Mjøndalshallen, Apalløkka og Rolvsøyhallen.

01.05.04 spiller Norge sin første landskamp for U19 kvinner.
I Tanumstrand vinner Sverige klart den første kampen med 20-0, og følger dagen etter opp med å vinne 18-0.
Under det første VM for U19-kvinner i november 2004, lager Mari Grønlund Norges første mål internasjonalt for aldersbestemte kvinner.

11-13.02.05 arrangerer Norge for første gang en firenasjonersturnering for kvinner.
Turneringen ble spilt i Høyenhallen i Oslo. Norge, Sverige, Finland og Sveits var deltakerlag.
Finland vant turneringen foran Sveits. Norge ble sist. Denne helgen arrangeres også for første gang en landskamp utenfor Østlandsområdet, når U19-landslaget for menn spiller to kamper mot Sveits i Stavanger. Sveits vant de to kampene 8-2 og 7-2.

Sesongen 2004/2005 kommer resultatene fra satsingen på utviklingsprosjekter. Forbundet passerer 20.000 medlemmer, og har en økning på 50 nye innebandyklubber. Lisenstallet for innebandy passerer for første gang 6000, og ved sesongslutt er det 6277 lisensierte innebandyspillere over 13 år i landet. Nord-Trøndelag får, som siste fylke, sin første innebandyklubb i Steinkjer FK. Dermed er det organisert innebandyaktivitet i alle landets fylker.

01.12.05 overtar NBF integreringsansvaret fra Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund. Lillestrøm IBK blir Norges første innebandyklubb med el-innebandyutøvere.

22-23.04.06 arrangeres i Kongstenhallen i Fredrikstad for første gang seks NM-finaler samme helg.

Sesongen 2005/2006: NBF gjennomfører det første jenterekrutteringsprosjektet i norsk innebandy. 26 jenter mellom 15 og 25 år fra 13 ulike klubber utgjør EMBLA innebandyteam.
For første gang arrangeres seriespill for aldersbestemt i Hordaland med 6 deltagende lag i gutteserien. Tromsø IBK og Nidaros IBK kvalifiserer seg som første lag utenfor østlandet til den nye landsomfattende Eliteserien kvinner 06/07. Kverneland IBK med sin tredje plass, blir første laget utenfor østlandet som tar medalje i Eliteserien for menn. I løpet av sesongen melder 49 nye klubber seg inn i forbundet.

Sesongen 2006/2007: Den første landsomfattende eliteserien for kvinner gjennomføres med 10 lag hvor Sveiva vinner foran Holmlia og Sagene. Alle NM-finalene arrangeres helgen 21-22.april i Skedsmohallen, og seniorfinalene overføres på NRK. Freidig blir det første laget utenfor østlandsområdet som vinner en NM-finale, etter at de slår Tunet med 4-3 i finalen i klassen for jenter.
EL-innebandy settes på kartet med 5 etablerte klubber, og var den av alle idretter som totalt fikk tildelt mest penger fra Helse og Rehab i løpet av sesongen. Totalt fikk EL-innebandy kr.1.000.000,- i tilskudd, fordelt på kr.565.000,- til NBF og kr.435.000,- til Akershus Idrettskrets. Tildelingene viste at sentrale myndigheter og Idrettsforbundet har store forventninger til at EL-innebandy skal bli en veletablert idrett for funksjonshemmede.
I løpet av sesongen melder 30 nye klubber seg inn i forbundet, og lisenstallet for spillere over 13 år ender på 6843. Det syttende året på rad med lisensøkning.

Sesongen 2007/2008: Norges Bandyforbund i samarbeid med BVIF arrangerer i august kvalifisering til EuroFloorball Cup i Rykkinnhallen. Syv herrelag og 4 damelag deltar. Fjerdingby vinner turneringen for menn, og kvalifiserer seg til sluttspillet.
Norges Bandyforbund gikk over til å bruke idrettens felles administrative system NAIS. Det var en del innkjøringsproblemer med lisenssystemet, som medførte at det offisielle lisenstallet for første gang viste en tilbakegang. Totalt var det i sesongen en nettoøkning på 21 lag i innebandyens seriespill, så det var stor usikkerhet rundt lisenstallet på 6490.
Alle forbundsseriene administrert sentralt av NBF ble registrert i NAIS. For første gang måtte klubbene selv innrapportere alle resultater via idrettstelefonen.
Sagene IF trakk rett før seriestart sitt lag fra eliteserien for kvinner. Serien ble derfor gjennomført med 9 lag med Holmlia SK som vinner. Mennenes eliteserie ble vunnet av Sarpsborg IBK.
Årets NM-finaler ble arrangert i Sparta Amfi i Sarpsborg. Seniorfinalene ble vist direkte på NRK med Sarpsborg og Holmlia som vinnere. Sveiva IB ble den store vinneren i aldersbestemte klasser, med seier i tre av fire klasser.
Slevik ble den første klubben som har vunnet NM-gull i samtlige seks klasser det arrangeres NM, da deres junior lag for menn slo Tunet i NM-finalen med 10-5.

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no