Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Rugsveen for egen regning:
- Kan vi få flere spennende kamper med en annen form på VM-turneringen?

HELSINGFORS: Gruppespillet er over, og verden har sett én spennende og interessant innebandykamp: Norge - Tsjekkia.
Av totalt 24 kamper.


Resten har i hovedsak handlet om transportetapper, målrekorder, sparing av spillere og ødelegging av poengstatistikker.
Kanskje var det spennende da Russland slo Danmark, eller Italia slå Japan, men ikke nevneverdig mer enn for de som følger sine egne lag. Kampene førte ikke internasjonal innebandy videre for å si det sånn, eller fikk noen til å ta fram superlativer.

Mange mener at 16 lag var riktig for innebandy akkurat nå. Flere land og alle aktive verdensdeler med i VM skulle gi større internasjonal interesse og gi flere land muligheten til å utvikle seg gjennom å "kjenne" på nivået.
Mitt spørsmål er om Singapore lærer noe som helst av å slippe inn 74 mål på tre gruppekamper? Sverige blir definitivt ikke bedre av å score 81 mål på sine tre kamper, og innebandyens anerkjennelse i vårt naboland blir neppe større.

Canada er et av lagene som har overrasket positivt denne uka, de slo blant annet Danmark. Nå blir det spennende å se om det er en langsiktig forbedring, eller bare en "svenske-doping" som i eliteserien hjemme, gjennom at Canada har gravd fram det som er av finske spillere med aner fra landet med lønnebladet i flagget.

Etter onsdagens kamper snakket jeg med en av Italias lagledere. Han mener det er viktig med 16 lag i VM, og at spillerne får teste nivået mot de beste, selv om resultatene er knusende. "Jeg har forberedt spillerne på at det ville bli tøft, men de vet at det er i kamper mot de gode landene at vi lærer mest. I fotball var det slik for mange år siden, da vi opplevde store resultater. Nå er det nesten bare gode lag i VM med 32 lag".

Jeg tipper likevel at IOC-sjef Jacques Rogge ikke akkurat setter 39-1, 27-0, 25-1 eller for den sakens skyld Norges 18-1 over Japan, inn på plusslista for at innebandy skal bli OL-gren med det første. Eller hva med Sveriges 21-1 over Estland, som er klar for kvartfinale i årets VM?

Internasjonal damehåndball har i mange år hatt problemet med uinteressante kamper i innledende VM-spill. Det gjør gruppespillet nærmest helt uinteressant, med unntak av noen få kamper. I fjor var det 24 lag med i VM i Kina, og Norge slo Chile 44-15. Russland slo Australia 48-8, B-nasjonen Ukraina vant 40-8 over australienerne.

Så er spørsmålet om interessen for landslagene til Singapore i innebandy og til Australia i damehåndball blir tatt alvorlig med slike resultater. Får de sponsorer, tilskuere, fans, anerkjennelse og nye unge utøvere som har lyst til å begynne av slikt?

Ishockey brukte etter sitt første VM 68 år på å utvide sitt A-VM til 16 lag. Det kunne de gjøre etter at det blant annet oppsto mange nye stater og land med hockeytradisjoner da Sovjetunionen sprakk opp, slik at nivået kunne opprettholdes brukbart.
Innebandyen har brukt 14 år på å øke til 16 lag.

Ishockey har det samme problemet som innebandy, at det er fire-fem nasjoner som dominerer så kraftig at det er vanskelig for andre lag å hevde seg eller å slå seg inn blant de beste. Canada, Russland, Sverige, Tsjekkia eller Finland vinner som oftest, og USA eller Slovakia ypper seg innimellom.

Min mening er at dersom vi skal ha 16 lag i VM, er vi nødt til å følge håndball og ishockey hele veien, og innføre det som øker kvaliteten på disse turneringene: Et mellomspill med grupper.

Med et slikt konsept ville Norges vei videre i årets VM være et gruppespill med Sverige, Estland og Tsjekkia. Uavgjortresultatet fra Tsjekkia-kampens tas med videre, mens det blir kamper mot de to første lagene.
Den andre gruppa hadde blitt Finland, Sveits, Latvia og Russland.
De to beste i gruppa går videre til semifinaler.
Slik vil VM i så fall få langt flere interessante kamper enn det er nå.

Ulempen er at VM kanskje vil vare en dag eller to ekstra, men det blir ikke så mange flere kamper fordi kvartfinalene kan tas bort. Men de kan også spilles, slik som i ishockey. Utfordringen er kanskje at landene, forbundene og ikke minst spillerne som er amatører ikke har råd til et VM som varer i 14 dager i stedet for ni.
Og når kvaliteten øker kan gruppene i mellomspillet utvides til seks lag, og enda flere spennende kamper kan spilles.

Årets mesterskap har uansett vist at innebandyverdenen sportslig sett ikke er klar for 16 lag. Ikke publikum heller, mange kamper har bare hatt mellom 100 og 200 tilskuere i verdens nest største innebandynasjon.

En annen ting helt på tampen. Årets VM føles litt som det er tatt på hælen. Alt er hakket dårligere enn i Tsjekkia for to år siden. Kun Finland har innmarsj med fyrverkeri og smell og pressekonferanser holdes bare på kveldens to siste kamper og bare i den ene av to haller.
Det blir det sikkert orden på før sluttspillshelga tar til, men alle nasjonene i VM fortjener å føle at de deltar i et like godt og seriøst mesterskap som hjemmenasjonen og de beste lagene.
Hvis ikke er det vel heller ingen vits å ha med 16 lag?

Har du innspill til hvordan VM skal være?
Send gjerne en mail til henningh@ha-nett.no

PS! Denne artikkelen er for journalistens egen regning, og er ikke Norges Bandyforbundets offisielle holdning.

- - -

Slik spilles VM videre
Kvartfinalene:
Onsdag: Finland-Latvia, Tsjekkia - Estland.
Torsdag: Sveits - Russland, Sverige - Norge.
Semifinaler fredag:
Finland/Latvia - Tsjekkia/Estland
Sveits/Russland - Sverige/Norge

Taperne spiller semifinaler og finale om plassene fem til åtte.

9-12:
"Semifinaler": Italia - Tyskland, Polen - Canada
Kamp om 9. plass: Vinnerne
Kamp om 11. plass: Taperne.
13-16:
"Semifinaler": Danmark - Singapore, Japan - Australia.
Kamp om 13. plass: Vinnerne
Kamp om 15. plass: Taperne.

tekst og foto: Henning Rugsveen

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no