Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Blir tidenes "meste" VM-spiller

Før årets VM var det fire spillere i verden som hadde deltatt i alle sju mesterskap. Når VM duelleres i gang i dag er det bare Willy Fauskanger (34) og Raymond Evensen (37) igjen. Med tre kamper i Finland blir Fauskanger den herrespilleren gjennom tidene med flest VM-kamper i innebandy.

HELSINGFORS: Tallene er klare. Radim Cepek fra Tsjekkia har spilt 38 A-VM-kamper.
Han er ikke med i årets mesterskap etter å ha blitt vraket.
Vesa Punkari fra Finland har 36 VM-kamper på merittlista, men nå er han ute av VM-kampen.
Dermed vil Willy Fauskanger og Raymond Evensen trone øverst med 42 og 41 VM-kamper neste helg, dersom de spiller alle Norges kamper.

Det er Greåker-spilleren selvfølgelig litt stolt over.
- Klart det er morsomt. Jeg var ikke i tvil da jeg fikk sjansen til å spille på landslaget også denne sesongen. Jeg føler alltid at jeg blir ekstra motivert til å spille med flagget på brystet. Det løfter meg, forklarer 34-åringen, som er med for sin unike evne til å finne veien til nettmaskene.

Det eneste du ikke får om Willy på innebandy.no denne gang, er et avskjedsintervju når han sier at nå er det stopp. Det har du fått to-tre ganger tidligere, men når IFF trekker fram sagmuggen annet hvert år, i denne sammenhengen det blågrønne internasjonale kampunderlaget, våkner unggutten i fengselsbetjenten.
Han hadde faktisk sitt beste VM for to år siden, i en alder av 32.

Topp fire ligger fortsatt litt foran oss, men det føles ikke helt umulig ut mot Tsjekkia.

Han pådro seg en skade i hælen i Polen, og fikk oppkjøringen til VM litt ødelagt. Han rakk tre seriekamper etter skadeoppholdet på halvannen måned.
- Jeg kjenner det litt i hælen innimellom nå også, men det går bra.

- Hva gjør en 34-åring motivert til å være med på dette?
- Det er alltid moro på tur. Spøkene sitter løst og dette er en utrolig fin gjeng. Det har vært litt færre folk innom på landslaget og troppen er på 20 spillere nå i stedet for 22-23. Det gjør at du blir bedre kjent med alle og samholdet sterkere.

Det eneste Willy kunne tenkt seg i forkant av VM er flere samlinger, slik motstanderne har hatt.
- Jeg vet jo at det er økonomiske årsaker som ligger bak, men det gir motstanderne en fordel i forhold til oss, som vi må utligne på kort tid i VM. Det går ofte i vår disfavør i tighte kamper. Tsjekkia er mer samspilt enn oss for eksempel, ikke rart når de har en uke oppkjøring til VM.

- Hva er den store forskjellen på Willy Fauskanger (18) og Willy Fauskanger (34) bortsett fra salto etter scoringer?
- Da hadde jeg nok en mye enklere spillestil. Da var jeg mer som Peter Fahlström i Slevik, løp rundt i bue og skjøt på alt jeg kom over, gliser Greåker-løperen.
- Nå er jeg smartere og bruker rutinen til å se når det lønner seg å skyte og når en pasning er bedre for laget. Også løper jeg nok ikke like mye som før, men jeg henger med føler jeg. Det eneste er vel når Ketil tar et løp på kanten, da sliter jeg, men det er jo ikke noen andre som følger'n heller, da!

- Hva er din beste VM-opplevelse?
- Det var ikke en VM-kamp, men mitt desidert morsomste oppgjør var mot Finland i Helsingborg i 2003. Da scoret jeg fem mål på to perioder i en kamp vi tapte 7-10. Alt gikk inn, det var helt rått.
Fauskanger sørget for at finnenes 5-1-ledelse plutselig ble til 5-5 i løpet av sju minutter og 56 sekunder i andre periode.
- I VM husker jeg veldig godt forrige mesterskap, som kanskje var mitt beste også spillemessig.
Fauskanger ble nummer to i poenglista, ett poeng bak Fredrik Djurling, med en kamp mindre spilt enn svensken.

- Hva er ditt dårligste øyeblikk i VM-sammenheng?
- Tja, vi har et par stortap, men etter 6-6 mot Sveits i åpningskampen, og en slags gruppefinale mot Sverige var det ikke noe morsomt å slippe inn sju mål i løpet av ett undertall på fem minutter. Det var flaut, fastslår veteranen

Han var andre norske spiller til å passere 75 landskamper i Polen tidligere i høst, og passerer 80 landskamper i løpet av VM. Han troner øverst på toppscorertoppen med 67 nettkjenninger, og i VM blir det en skikkelig duell med rekkekamerat Raymond Evensen og Ketil Kronberg om å komme først til 50 målgivende pasninger på landslaget.
Alle tre står med 47 assister før VM.

Andre "rare" nøkkeltall fra VM i Finland:

Høyeste spiller:
Rando Kramm, Estland 1,97
Fredrik Hoff Eriksen, Norge 1,95
Paul Hogg, Australia 1,95
Esa Jussila, Finland 1,94

VMs eldste spiller:
Dailis Skudritis, Latvia 40 (!)
Tomas Näsholm, Norge 38
Mathias Larsson, Sverige 37
Raymond Evensen, Norge 37

VMs yngste:
Helt umulig å kåre siden det ikke er oppført fødselsdatoer på noen, men på delt førsteplass med 18 år: Daniel Gidske.

VMs lengste landslagstrener:
Tviler på at noen er høyere enn Johnny Petersen…

tekst og foto: Henning Rugsveen

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no