Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Debutanten på VM-tur med klubbkapteinen

Fire ganger norgesmester, kan fortsatt spille U19-VM neste år og tre mål på sine fire første A-landskamper. Fra backplass! Daniel Gidske spås en lysende karriere som norsk landslagsspiller i innebandy.

HELSINGFORS: Gidske begynte med innebandy i 2004. Da var han 12 år gammel, og når han etter hvert så på A-lagskampene til Sveiva var Andreas Sletten en av de toneangivende, slik han har vært det i mange år.
Nå bor de på samme rom i VM, førstereisgutten og veteranen med… ja, hvor mange landskamper har Andreas, Daniel?
- Eeh, det er mange.
- Stakkar, han kan jo ikke vite det, skyter Sletten inn, mer som en pasning.
- Jeg tipper at det er rundt 60. Stemmer det?
Ikke langt unna, for antallet er 65 før VM.

Ikke nok med at Gidske må slite med sin lagkaptein på klubblaget i Sveiva, han må finne seg i å bli sjefet over på hotellrommet i VM, også. Det er sånn å være debutant.
Men så har han litt godt av rutinen til sin, på landslaget, backkollega når VM drar i gang mot Japan lørdag.
- Han er ikke så brautende og høylytt som meg, det skal'n ha! Han er ålreit å bo med, sjøl om han så vidt er tørr bak øra, fastslår 33-åringen.

Men tilbake til da Gidske byttet ut midtbanespill i fotball med en karriere som back.
18-åringen er en del av et fantastisk arbeid med aldersbestemte lag i Sveiva som har resultert i flere NM-gull de siste sesongen.
Daniel har fire alderbestemte titler og har aldri tapt en NM-finale. Der slår han Andreas Sletten, som har ett seniortap - i 2004. Nå kan han få nye sjanser sammen med unggutta.

Det hele begynte i en gymsal med sju-, åtte-, og ni-åringer. Etableringen av et supert miljø i regi av Geir Bjerknes og Kent Martinsen der Daniel kom inn da han var 12, og flere har slengt seg på.
Resultatet i tillegg til NM-gullene er mange aktuelle landslagsspillere på U19 til det kommende mesterskapet neste år, og mange egenproduserte unge spillere på eliteserielaget. Og nå altså en 18-åring på A-landslaget i VM.

- Jeg synes det er kjempegjevt å se alle våre egne, unge spillere ta steget opp og gjøre det så bra. De startet jo akkurat som vi gjorde da vi begynte, i en gymsal og ble et lite miljø på Stovner. Vi var spente på om de ville holde da de fikk sjansen på A-laget i fjor, og det gjorde de til de grader.

Æren må Sveiva tåle å dele med Wang, som har bidratt til at Daniel har tatt steg for steg gjennom juniorårene. Åtte treningsøkter fra mandag til fredag har det vært denne høsten, på skolen og med klubben. Pluss eventuelle matcher.
Et utrolig tidsskjema i følge Sletten.
- Det er jo ikke rart i at de unge blir gode og snart tar oss igjen. Det er jo bare innebandy på dem.

- Hvorfor ble du back Daniel?
- Det var vel helt tilfeldig etter at jeg startet. Det passet meg bra, jeg med mitt gode skudd, spøker Sveiva-backen.
Når han skal beskrive seg sjøl mener han det er spilleforståelse og teknikk som er styrkene.
- Jeg er jo ikke akkurat noen kraftkar!
Lagkameratene er også imponert over hvor rolig han er i forhold til hvor lite rutine han har på A-landslaget. Det fikk en Fredrikstad-spiller merke i treningskampen før VM. Gidske så spilleren komme i øyekroken med ryggen til, spilte ballen i vantet med en backhand i vinkel rundt spilleren mens han løp andre veien og tok igjen ballen. Fredrikstadspilleren er snart ferdig i vaffelkøen.

Tre mål på fire kamper har det blitt for A-landslaget, og det er en suveren statistikk som back i norsk sammenheng.
- Ett mål kom på straffe, ett på et raid, og ett på et skikkelig hardt skudd fra distanse.
Sletten kremter i bakgrunnen, og mumler noe om at svenske keepere ikke er som da han var på topp, og 18-åringen må smile.
- Det var vel ikke noe stort skudd, en ball langs bakken, flirer unggutten.

- Var du sikker på å komme med til VM?
- Nei, kan ikke si det, men etter at jeg følte at jeg gjorde det ganske bra i Polen, så jeg en mulighet. Da begynte jeg å håpe skikkelig. Jeg trodde jeg skulle få større problemer med overgangen til senior, jeg som ikke er så kraftig og sterk, men det har gått bra i eliteserien. Jeg merker at det smeller litt mer internasjonalt.

Målet i VM er en semifinale.
- Da må jo trolig slå Tsjekkia. Det er tøft, men ikke umulig.
Sletten har også alltid hatt som mål å komme til semifinale, men har ikke lyktes så langt.
- Nå har vi et veldig bra lag, det beste jeg har spilt på. Det gjelder å få ut maks i den kampen som er viktigst, mot Tsjekkia.

VM blir faktisk også oppladning for Gidske, som spiller et nytt mesterskap i mai.
- Jeg får med meg et U19-mesterskap til, og det gleder jeg meg utrolig til. Vi har et skikkelig bra kull, det beste jeg har spilt på. Og det er mange fra Sveiva. Jeg tror det kan bli seks-sju stykker hvis alle fortsetter å markere seg.

- Vet ikke noe om Japan egentlig, men vi må fokusere på det vi er nødt til å gjøre, trille ball og ha full konsentrasjon, fastslår Daniel Gidske, som sammen med en rekke andre er VMs yngste spiller med sine 18 år.

Det blir neppe hans siste senior-VM.

tekst og foto: Henning Rugsveen


For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no