Lisbeths straffetrening ga norsk VM-plass i 2011

Polen - Norge 5-6
35 sekunder før slutt utliknet Norge til 5-5, og spilleforlengelsen var målløs. På det niende straffslaget scoret Lisbeth Pettersen, akkurat som det ble bestemt på landslagstrening i februar! De siste åtte ukene har hun hatt straffetrening.

VÄSTERÅS: Det høres utrolig ut, men det er sant.
På en landslagssamling skulle det norske laget trene på straffer.
Lisbeth Pettersen fra Holmlia er ikke den som sier nei til en utfordring. Hun stakk hodet fram, og sa at hun kunne ta straffe.
Hun misset, og ble 100 prosent Miss på fleip.
Likevel var landslagstrener Sonny Lodin sikker. Lisbeth Pettersen skulle ta Norges siste straffe ved en eventuell straffslagkonkurranse.
- Vi gjorde en avtale på den samlingen, selv om hun misset. Lisbeth skulle ta siste straffe i VM-finalen. Nå ble det ikke finale, men Lisbeth scoret, og de var like viktig som i en finale, sier Lodin.

Hun har aldri tatt mye straffer, men til VM har 30-åringen trent på å ta straffe de siste åtte ukene. Tålmodig og nøyaktig.
I den siste treningskampen før VM scoret hun mot G19-kretslaget til Oslo. Da fikk hun den gode følelsen.
Men mot Latvia i gruppespillet misset hun. Likevel var det viktig å ha fått det forsøket.
- Det var bra jeg hadde ett forsøk i VM. Det gjorde at jeg ikke var nervøs, tror jeg. Jeg var faktisk veldig sikker på å score, selv om det høres rart ut. Jeg har jo aldri vært sikker på straffer, forklarer 30-åringen.
- En av grunnene til at jeg var så trygg, var at de andre norske også har vært gode på straffer. Det viste Tone da hun scoret 5-5-målet helt mot slutten. I tillegg har Charlotte Holt vært knallgod på straffer, og det ga oss en trygghet.

Hun gjorde det enkelt, og øvde inn en variant før VM. Da hun gikk fram mot den polske keeperen litt før 22.15 torsdag kveld, hadde hun ikke noen plan B.
Først en finte til venstre, på forehand-sida, og så noen kjappe steg og en rolig backhand langs bakken nede ved stolperota.
Det lyktes, og noen plan B var ikke nødvendig. Lisbeth løftet armene i været og så lettet opp i taket.
Etter at jubelen hadde lagt seg, var hun litt tom.
- Jeg er både glad for at vi vant, men samtidig litt vemodig for at VM er over. Jeg hadde gjerne spilt mer her i Västerås.

Kampen mot Polen ble et svært spennende drama da Norge sikret seg en direkte VM-plass også i neste mesterskap i Sveits om to år.
Norge fikk en pangstart på den viktige kampen i første periode, da Kristine Næss Haug tok en frekk variant fra bak mål. Ballen traff keeperen og gikk i mål.
Etterpå var første omgang litt tam, der det norske laget manglet de siste prosentene for å nå opp på det nivået de har vist i de siste kampene.
Polen fikk komme inn i kampen, og utliknet til 1-1 etter 11.36 da en spiller fikk stå alene foran mål.
Tredjerekka fikk Norge på rett spor da Henriette Knudsen scoret to ganger midtveis i perioden, blant annet etter fint samspill med Næss Haug på det andre norske målet. De brøt på midten og tok raskeste vei mot mål, der Næss Haug spilte fri Knudsen som plasserte ballen under keeperen.

Malin Dahler reddet Norge mesterlig i starten av den andre perioden på en stor polsk sjanse, men etter to minutter reduserte Polen igjen, og etter drøye fem minutter utliknet de til 3-3.
Framover på banen slet Norge med både tempo og rytme, og fant sjelden veien til gode avslutninger gjennom et tettere polsk forsvar.

Dahler hadde flere flotte redning og holdt Norge inne i kampen også i tredje periode, der Line Nygård kunne ha blitt matchvinner etter 45 minutter, da hun ga Norge ledelsen med 4-3.

Polen kom imidlertid tilbake igjen, og gikk fra 3-4 til 5-4 bare to minutter før slutt. Norge tok ut målvakten, presset på, og fikk straffeslag 35 sekunder før slutt.
Da ble Lisbeth Pettersens straffe spart, den skulle jo bare brukes som siste straffe.
I stedet gikk Tone Einstulen fram, og satte ballen iskaldt opp i keeperens høyre hjørne.
Dermed ble det spilleforlengelse og straffer.

- Da det ble spilleforlengelse, håpet jeg at det skulle bli straffer. Holt er god i mål, og jeg var trygg på Lisbeth siste straffe, sier landslagssjef Linda Manley.
Hun mener Norge ble litt for stillestående i store deler av kampen, og slet med kreativiteten offensivt.
- Det er alltid deilig å vinne, spesielt slike jevne kamper, selv om det ikke var om mer enn 7. plass. Vi har sett i dette VM at det er lite som skiller lagene fra 5.-8. plass, og at det ikke er så langt opp til semifinale. Det viste vi i over en halv kamp mot Tsjekkia.
Manley liker ikke å trekke fram enkeltspillere i laget, men noen enkeltprestasjoner i den siste kampen berømmer hun likevel:
- Malin Dahler står den beste kampen jeg har sett av henne, og hun hadde fortjent å få bestemannsprisen, helt klart. Tone Einstulen er råsterk mentalt når hun går inn og scorer på straffeslaget som gjør at det blir spilleforlengelse. Og Line Hagestande har sittet mye på benken i VM, men kommer inn i andre periode i dag - til og med som back - og gjør en flott match. Det er morsomt, fastslår Manley.

Kampfakta
Polen - Norge 5-6 e. str.
Perioderesultat: 1-3, 2-0, 2-2, 0-0, 0-1.
VÄSTERÅS: Kamp om sjuendeplass i VM i innebandy for kvinner, torsdag.
201 tilskuere.
Mål: 0-1 (1.43) Kristine Næss Haug, 1-1 (11.36) Agata Kolesinska (Elzbieta Piotrowska), 1-2 (12.42) Henriette Knudsen (Kristine Næss Haug), 1-3 (14.25) Henriette Knudsen (Tone Einstulen), 2-3 (21.54) Agata Kolesinska (Elzbieta Piotrowska), 3-3 (25.35) Adrianna Kwiecinska, 3-4 (44.58) Line Nygård (Karen Farnes), 4-4 (57.20) Bogna Zielenkiewicz (Agata Plechan), 5-4 (58.07) Elzbieta Piotrowska (Agata Plechan), 5-5 (59.25) Tone Einstilen på straffeslag, 5-6 Lisbeth Pettersen på avgjørende straffeslag.
Utvisninger: Polen 1x2 min., Norge ingen.
Dommere: Gross/Larinovs, Latvia.