Norge tapte mot Finland

Norge tapte med 1-7 mot Finland i sin andre kamp i U19 VM for kvinner i Olomouc.

Finland kom best i gang i kampen, og lagde 1-0 etter drøye fire minutter i overtall. Kun to minutter senere økte Finland ledelsen til 2-0, og det var nok flere som begynte å frykte at dette kunne ende med stygge sifre for Norges del.

Det ble snakket om i forkant av dagens kamper i VM at gårsdagens 4-4 resultat mellom Sverige og Finland ville gjøre de resterende kampene i puljen til et 'mål-race' mellom de to for puljeseieren.

Etter at Sverige tidligere i dag vant med 31-0 over Latvia, var det ganske klart at Finland måtte vinne med mye over Norge for å kunne tukte svenskene på målforskjell.

Men finnene klarte ikke helt å finne ut av Norges forsvarsspill og det drøyde til 19 minutter før finnene klarte å lage 3-0. I perioden hadde Norge også noen gode muligheter til å redusere, men en kjøkkenvei fra Hildegun Holm som den finske målvakten så vidt fikk reddet med tåa, og et stolpeskudd fra Camilla Bergsmark var det nærmeste Norge var å lage mål.

I 2.periode gikk finnene ned på to rekker for å få fart på målgjøringen sin, men det ville seg ikke helt.

De norske jentene viste en enorm innsats og arbeidsmoral og tvang finnene til å ta avslutninger fra dårlige posisjoner. Finnene hadde mye ball, men klarte kun å lage to mål i perioden.

Norges største mulighet i perioden hadde Camilla Vike som alene med keeper satte ballen noen centimeter for høyt.

I den siste perioden fortsatte finnene kjøret for flere mål, men de norske jentene klarte å finne kreftene til å holde unna.

Når Norge fikk spille overtall med kun to minutter igjen av kampen var stillingen 7-0 til Finland, og kun 16 sekunder før slutt var det endelig Norges tur til å få slippe jubelen løs. Lene Amundsen pirket inn reduseringsmålet etter en retur på et skudd fra Susann A. Biseth Michelsen, og tilskuerne i University Arena fikk dermed se 'ro-feiringen' også i dag.

Etter kampen roste landslagssjef Kirsti Wiker de norske jentene for innsatsen, og tok tapet med fatning.
- Vi er kanskje ikke helt på høyde med Finland, men det er ikke så langt igjen, oppsummerer landslagssjefen.
- Jeg synes jentene var utrolig disiplinerte i dag, og er imponert over arbeidsmoralen.
- De jobber og jobber og gir aldri opp selv om Finland lager noen mål.
- Dette er jenter som virkelig blør for drakta, avslutter Wiker.

Landslagstrener Inger Lise Fagernes syntes også at Norge gjennomførte en god kamp.
- Vi står ikke med lua i hånda lenger, og viser i dag at vi ikke har respekt for noen.
- Jeg synes også at vi i dag er flinke til å tette igjen foran mål, og til å avvente inn mot vantene og heller ha kontroll på spiller enn på ball, forklarer Fagernes.
- Oppsummert synes jeg vi gjør en bra defensiv kamp, men vi har nok mye igjen å jobbe med i den offensive delen av spillet.
- I dag tørr vi f.eks ikke gå på de lange løpene oppover i banen, og da blir det litt trangt, avslutter landslagstreneren.

Marte Solum Amundsen spilte kun siste delen av gårsdagens kamp mot Latvia, men kom inn fra start i dag og gjorde en meget bra kamp.
- Det var kjempegøy å spille mot Finland, sier Marte.
- Veldig morsomt å spille når det er høyt tempo, og vi hadde egentlig ikke så mye å tape, så det var bare å gi alt.
- Og så var det moro at vi klarte å få målet på slutten, smiler Tunetjenta.

Norges mål var det Lene Solgård Amundsen som lagde, og hun var uten sammenlikning dagens gladeste målscorer.
- Bedre med ett mål enn null, konkluderer jenta fra Slevik med en liten latter.
- Det er alltid gøy å score mål.
- Jeg synes Finland var tøffe, men det er morsomt å møte sånn motstand.

Sunniva Hermansen fikk bestemannsprisen etter kampen, og syntes selvfølgelig det var gøy.
- Det var litt uventet, sier hun beskjedent.
- Jeg synes egentlig at Ina var veldig god.
- Men hun får den ikke da, ler Sunniva.

Lye-jenta Ina Njærheim Wiik var veldig god, og veldig fornøyd med innsatsen.
- Vi stod sterke sammen som et lag, og tok finnene veldig bra i mange taklinger, sier hun.
- Kjekt å spille mot et så bra lag.

Ina tror også det er mulig å slå Finland.
- Ja, men da må vi få til angrep litt bedre, avslutter hun.

Målvakt Brigitte Berg Nilsen gjorde på nytt en bra kamp, og hadde flere gode redninger.
- Alltid slitsom som keeper når vi møter lag som Finland, smiler Brigitte.
- Jeg synes det var helt greit, men vi fikk litt problemer når finnene kom på lange back-løp som vi ikke klarte å følge.

Mia Østerhaug var som alltid i godt humør når vi snakket med henne etter kampen, og hun mente jentene stod på veldig bra i dag.
- Morsomt også at vi lagde mål i overtall i dag, sier Mia.
- Nå gleder jeg meg til å møte Sverige i morgen.