Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


En presse-alt-mulig-ansvarlig's VM-erfaringer:
Fribryting eller synkronsvømming?

Denne spalten har mest vært humoristisk, men nå er det på tide med litt alvor. IFF har flere ting de må ta tak i innebandy. Det viktigste er dommernivået.

FREDERIKSHAVN: Det svenske innebandymagazinet har slaktet innsatsen til noen av dommerne i VM, spesielt damenes.
Min kritikk går imidlertid på at nivået på de dommerne som er her er for forskjelling.
I den norske åpningskampen mot USA var det ikke lov å være nær hverandre, kroppskontaktnivået var på nivå med synkronsvømming. Da Sverige møtte Finland og i dagens semifinale mellom Sveits og Sverige, minnet det i perioder mer om fribryting der dommerne etter min mening tillot for mye. Spillere fløy over vantet etter taklinger, men dommerne blåste kun utvisning for små gjentatte slag og lignende.
Det er imidlertid ikke jeg som bestemmer hvor lista ligger i innebandy, det gjør IFF. Da må de også gi dommerne klare instrukser på hvor lista ligger i god tid før VM starter. Det er ikke vanskelig å forstå at det bør være litt forskjell på hva som tillattes blant verdens ti beste nasjoner, og hvilken linje dommerne bruker i B-VM, der nivået og kontrollen foreløpig er litt lavere. I alle kampene i A-VM må det derimot benyttes samme linje, slik at de nest beste nasjonene i verden har en mulighet til å lære seg det spillet som Sveits, Sverige og Finland får spille, både i samme kamp og i forskjellige kamper.
I kampen mellom USA og Singapore ble etter min mening Singapore bortdømt av dommerne, som aksepterte at USA med sin kroppsvekt var større enn Singapore, og så bort fra at de asiatiske spillerne falt da det ble kroppskontakt.
En annen ting er at de beste dommerne i verden bør dømme i et VM, uansett om det er damer eller herrer. Ideelt sett burde selvfølgelig alle dommerne i dame-VM være damer, men sporten har foreløpig ikke kommet dit.

Bildet: En svensk spiller kom inn ved vantet i stor fart og knocket "nesten" Simone Berner over vantet og ut av banen. Dommeren dømte frislag.

Den andre tingen IFF må endre på, er at de nasjonene som har reist til VM fra hele verden, må kjøpe billetter til kampene i turneringen, etter at de er slått ut. Det er smålig av en idrettsorganisasjon, og er så langt jeg kjenner til fra alle mine år som sportsjournalist, unikt i idrettsverdenen. Er man deltaker i et mesterskap bør det være åpning for at spillere og ledere kan suge til seg all den kunnskap det er mulig å finne fra verdens beste utøvere, uten at de må betale. Men det er kanskje slik at IFF vil få opp tilskuertallet i VM, som så langt er svært dårlig. Arrangørene håper på 1.500 solgte billetter til VM-finalen.

Den tredje forbedringen IFF kan innføre er kanskje en liten detalj, men for vår lynhurtige og temposterke idrett er situasjonen kjedelig. Når dommeren i dag angir avventende utvisning rygger laget med ballen hjem til eget mål og bytter utespillerne på banen, slik at de kan sette inn powerplayrekka. Det er lite spennende å se på, og en regel om at dommeren kan gi utvisningen dersom laget begynner å bytte spillere, kan opprettholde intensjonen om at innebandy skal være en rask og underholdende idrett. De spillerne som er på banen når en utvisning dømmes, fortjener vel også å få sjansen?
To minutter overtall blir det jo, likevel, hvis det ikke blir mål.

tekst: Henning Rugsveen


For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no