Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Hva må til for å snu utviklingen?

Norge tapte den siste kampen i VM i innebandy og ble nummer åtte i mesterskapet. Det er den dårligste plasseringen noen gang. Innebandy.no har snakket med lagkaptein Linda Andersen, leder i innebandyseksjonen Jon Erik Eriksen og landslagstrenerne om hva som må til for å snu utviklingen.

FREDERIKSHAVN: - Hvis Norge vil være en av de beste nasjonene i verden må vi satse nå, og ikke bare snakke om det. Vi må ha samlinger allerede til høsten, ikke neste år, og klubbene må jobbe bedre, sier årets lagkaptein Linda Andersen.
Hun tror årets VM-lag ikke har fått den samme oppladningen som de andre nasjonene i A-VM har hatt. Latvia, Tsjekkia, Danmark og Russland gikk forbi oss i årets VM, og alle viste framgang i både profesjonalitet og spill.
Den samme utviklingen har skjedd på herresiden de siste årene, der Norge i fjor falt ned fra den femteplassen de har hatt de siste årene, til en sjuendeplass. Den samme utviklingen har også skjedd i europacupen for klubblag, der Tunets damelag i år ble slått av det russiske laget som hadde 13 spillere i VM-troppen.
- Spillet i dette VM viste tydelig at vi har hatt for lite tid sammen. Vi har ikke det spillemønsteret vi trenger i dagens internasjonale innebandy, rett og slett fordi vi ikke har trent nok sammen. - Usikkerhet og jenter er en dårlig kombinasjon.
Mens flere andre nasjoner spilte landskamper i april, hadde Norge sine siste kamper i februar, om lag tre måneder før mesterskapet.
- Før årets VM møtte vi et guttelag som stilte med sju spillere. Vi trenger ikke reise til Tsjekkia og bo på hotell, vi kan kjøre buss til Karlstad og møte eliteserielaget der i to kamper og bo på skole. Det vil gi oss matching med det tempoet vi trenger, et tempo som foreløpig ikke finnes i den norske eliteserien.

Leder i seksjonsstyret for innebandy, Jon Erik Eriksen, kan imidlertid ikke love at det blir mer penger til landslagssatsingen i årene som kommer.
- Det er først og fremst fordi vi ikke vil at elitesatsingen skal gå på bekostning av bredden. Vi må ha opp en større bredde i Norge, og det er vårt viktigste mål. Hvis vi skal bruke mer penger på landslaget må vi enten kreve mer penger av klubbene i eliteseriene, eller omprioritere. Akkurat nå synes vi at begge deler er dårlige løsninger, forklarer Eriksen.
Han tror ikke nivåene på de norske landslagene hadde blitt spesielt mye bedre dersom det hadde blitt spyttet mye penger til landslagssamlinger.
- Årsaken er at de forbedringene vi trenger på landslaget må gjøres i de norske klubbene. Det vil gi den effekten vi trenger. Landslagssamlinger er til for å finslipe klubbarbeidet og øve på samspillet, men i dag må landslagsledelsene jobbe mye med helt enkle ting som klubbene ikke gjør. I det øyeblikket klubbene klarer å heve kompetansen og ferdighetene til spillerne i eliteserien, vi landslaget også automatisk bli bedre, sier Eriksen.
Han lover at det allerede tidlig i 2008 er planlagt landslagssamlinger for det som skal bli den nye troppen til VM i Sverige i desember i 2009, men hovedprioriteten nå er å få på plass en ny landslagssjef. Det var et stort problem etter VM i Singapore, fordi ingen ville ha jobben, og derfor ble forberedelsene til årets VM lidende.
Eriksen tror også at årets VM-resultat er en liten reaksjon av de endringene som nå skjer i damelandslaget, der mange spillere er byttet ut siden de siste mesterskapene.
- Det har vært en del positivt i årets VM, og jeg tror vi kommer til å høste godt av det arbeidet som er lagt ned rundt U19-satsingen og de yngre spillerne i mange år framover.

Landslagssjef Lars Bunæs og landslagssjef for U19 og assistenttrener i senior-laget, Andreas Hildremyr, har startet prosessen med å gjøre nivået på klubblagene bedre. De tre beste lagene i årets eliteserie, Sveiva, Holmlia og Sagene, samt flere av de andre har sagt ja til å ta i bruk mer testing av spillerne for å dokumentere den fysiske utviklingen.
- Klubbene får et verktøy for å se hvor godt trent hver enkelt spiller er. Hvis klubbene ikke bidrar til å utvikle norsk innebandy bedre, i forhold til det de gjør nå, blir vi ikke bedre i landslagssammenheng heller.
Testverktøyet er blant annet beep-test og forskjellige styrketester. Bunæs og Hildremyr håper det kan bli mer åpenhet rundt treningen og resultatene.
- Hvis alle kan se hvor mye de andre trenere og det kan bli et tettere samarbeid kan det gi oss en forståelse av hva som må til. Hvis vi skal komme videre må vi få vekk særavtaler for enkelte spillere og trening-to-ganger-i-uka-kulturen. Den bremser utviklingen enormt, og må bort, understreker Andreas Hildremyr.
I brevet til de beste dameklubbene i Norge er det også nevnt noen ting i spillet som landslaget håper klubbene kan sette fokus på. Det handler om at spillere som mottar ballen er i fart. Det er det få norske klubbspillere som er i dag, og i VM har de norske damene erfart at det er skjebnesvangert. I tillegg at lagene trener på å spille med færre ballberøringer. Målet er ikke å gjøre lagene like, men at norsk innebandy utvikler seg i samme retning som resten av verden.
En av grunnene til at landslagsledelsen sender ut brevet er også at det er få norske klubbtrenere som er aktivt med når landslaget samles eller det er VM.
- Det er sjelden noen trenere som reiser til VM for å se verdens beste innebandy, og når vi har samlinger i Norge, er det få klubbtrenere som ser på. Det er hemmende for utviklingen vår, sier Bunæs.

Sammen har de arbeidet med U19-satsingen til Norge de siste årene, og ser at det vokser fram en ny type spillere som har grunnteknikken etter å ha vokst opp med innebandy på en annen måte enn den første generasjonen i idretten.
- Det som er viktig er viktig at både de unge som nå er med på landslagene og de rutinerte som har vært med her er bevisste på de grepene som må tas i klubblagene, og bidrar både som spillere og ledere i årene som kommer, for å hjelpe idretten til å ta steget videre, understreker Hildremyr.
Mange forståsegpåere hjemme, med liten kunnskap til det arbeidet som har blitt gjort, har kommet med kritikk av spillervalg og satsingen inn mot VM. Trenerne er helt klare på at de har valgt utfra de forutsetningene som er gitt.
- Tempoet i den norske eliteserien er for dårlig, og vi har valgt de spillerne som vi mener kan heve seg til et internasjonalt tempo som det er i VM, samt de spillerne som passer best til den typen spill vi mente var riktig å bruke på dette tidspunktet.

tekst: Henning Rugsveen


For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no