Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Uheldig oppsett for VM

Når VM-gruppene skal bestemmes for mesterskapet om to år, benytter IFF rangeringen fra årets VM. Det betyr at Norge egentlig bør tape torsdagens kamp for Russland, noe som er uheldig med dagens nivåforskjell på de beste.

FREDERIKSHAVN: - Det er ikke aktuelt for oss å legge oss i kampen mot Russland. Disse ungene jentene trenger en god avslutning på mesterskapet, og det er ikke aktuelt å gå for noe annet enn seier, sier landslagssjef Lars Bunæs.
Norge vil få en lettere gruppe i neste VM, dersom de taper mot Russland klokka 20 på nasjonaldagen.
Dersom Norge vinner dagens kamp mot Russland må de nemlig møte lagene som blir nummer to og tre i årets VM, altså to av de tre beste lagene i verden. Dersom Norge taper får de møte de regjerende verdensmesterne, slik som i årets VM, men det er likevel en større teoretisk sjanse for en semifinaleplass i Tsjekkia om to og et halvt år.

I ishockey er det slik at en verdensranking basert på de fire siste sesongene som danner grunnlaget for seedingen i et VM, der de ferskeste mesterskapene teller prosentvis mer enn de eldste. Det har både positive og negative sider. Først og fremst gir det de beste nasjonene med best økonomi en større trygghet. Et dårlig VM for et av de beste lagene får ikke så store konsekvenser. For de nasjonene som er på vei opp er det imidlertid vanskelig å få gode trekninger basert på en god VM-turnering. Dermed har land med stor bredde en god fordel.

VM-programmet er hektisk med de nye gruppene på fem lag, men spørsmålet er om det likevel vært kvartfinaler da A-VM ble bestemt utvidet til ti lag. Det blir en kamp mer etter sluttspillet, men det kan bli mer rettferdig på sikt, når det er jevnt om plassene bak de tre beste lagene i verden. For Tsjekkia ville det naturlig nok vært en større sjanse for suksess å møte Latvia i en kvartfinale i årets VM, enn det er å måtte slå Sverige eller Finland i gruppespillet.
Norge kommer i den situasjonen neste sesong, at de må slå tapende VM-finalist, trolig Sverige eller Finland, og bronsevinneren, som trolig blir Sveits.

Til herre-VM i 2010 gjøres VM-systemet helt om. Da skal VM bestå av 16 lag fordelt på fire grupper. De sju beste lagene i VM i 2008 samt det laget som rykker opp fra B-VM er automatisk kvalifisert til mesterskapet. De resterende åtte lagene som skal delta må kvalifisere seg til mesterskapet gjennom regionskvalifiseringer.
- IFF er foreløpig ikke enige om inndelingen av disse regionene. Mange lag i Europa kommer fra øst, og det er foreløpig litt usikkert hvordan Norge havner i en slik inndeling. Vi kan risikere å komme i samme region som Sverige, Danmark og Sveits, mens Finland kan komme i den østre regionen, forklarer leder i innebandyseksjonen, Jon Erik Eriksen.

Tips for rangeringen av lagene etter årets VM:
1) Sverige (Finland)
2) Finland (Sverige)
3) Sveits
4) Latvia
5) Tsjekkia
6) Danmark
7) Norge
8) Russland
9) Singapore
10) USA
11) Polen
12) Tyskland
13) Ungarn
14) Nederland
15) Japan
16) Australia
17) Canada
18) Italia
19) Slovakia
20) Spania

Hvis tipset går inn, blir de norske motstanderne i neste års VM Finland, Sveits, Danmark, og Polen.

IFF har vedtatt at de fire siste lagene i årets B-VM må kvalifisere seg neste VM for kvinner, dersom det kommer flere nasjoner enn årets 20 som vil være med. Kvalifiseringen skal holdes i februar 2009, mens mesterskapet nå som kjent er flyttet til desember samme år.

tekst: Henning Rugsveen


For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no