Norsk uavgjort mot Latvia

Norge - Latvia 2-2
Norge lå under 1-2 mot Latvia, men klarte uavgjort mot slutten etter å ha tatt ut keeperen og scoret på et innøvd frislag. Ett poeng var ikke nok med tanke på semifinale, nå må Norge slå regjerende verdensmester Sveits for å gå videre.

FREDERIKSHAVN: Norge gjorde en god kamp mot Latvia, ikke minst defensivt de to første perioden, men en utvisning i starten av tredje periode inviterte Latvia inn igjen i kampen, og i noen minutter var Norge litt på hæla.
I de to første perioden var den norske taktikken å presse latvierne når de var feilvendt i egen sone, og ellers rygge hjem til midtstreken. Latvias største offensive våpen er nemlig kontringer.

Fungerte perfekt
- Taktikken vår fungerte perfekt, og det er fordi jentene er trygge på dette spillet. Det var akkurat slik vi ville ha matchen i de to første periodene. Vi fikk nok kontringer og sjanser til å vinne, men klarte ikke å sette sjansene. Mot Sveits onsdag må vi sette disse sjansene, sier landslagstrener Linda Kristiansen.
Da Latvia tok ledelsen 2-1 fem minutter ut i siste periode, valgte Norge å gjøre om litt på rekkene men fortsatte med den samme presshøyden.
- Det var riktig å fortsette slik vi hadde spilt. Vi kan ikke få panikk så fort vi ligger under med ett mål. Vi fortsatte med det spillet som jentene er best på, og valgte å vente til de siste minuttene før vi presset over hele banen, forklarer Kristiansen.
Landslagssjef Lars Bunæs var glad for at jentene hadde moral til å holde trykket opp mot Latvia, og ikke falle gjennom som mot Danmark.
- Det var en av grunnene til at vi valgte å fortsette med det spillet vi kan. Dette er det mest typiske norske spillet. Hvis vi hadde presset høyt med en gang, kunne vi fort kommet i den onde spiralen vi gjorde mot Danmark. Nå fikk jentene heller en positiv opplevelse ved å utlikne i sluttminuttet.

Totalt sett det beste
Norge må nå slå Sveits i den siste gruppekampen onsdag, dersom de skal ha noe håp om semifinale. I tillegg må Latvia slå Danmark senere på kvelden. Den norske semifinalesjansen hadde vært klart størst med en seier over Latvia med minst fire mål, siden Norge tapte med tre for Danmark.
Da Norge utliknet til 2-2 med 57 sekunder igjen, valgte Norge derfor ikke å ta ut keeperen for å vinne kampen, fordi det ikke ville hjelpe Norge til semifinale å vinne 3-2.
- Da var det bedre for oss å få en positiv opplevelse inn mot Sveits-kampen. Uansett om resultatet hadde blitt 2-2 eller 3-2 må vi slå Sveits for å gå til semifinale, forklarer Bunæs.
Dersom Norge hadde tatt ledelsen 2-0 i stedet for at det ble 1-1, hadde Norge en plan om å forsøke å vinne med fire mål, men med 1-2 var det viktigere å få uavgjort.
Tap mot Latvia ved å satse offensivt mot slutten, hadde imidlertid gitt Norge en fjerdeplass i gruppa uansett hvordan det hadde gått i onsdagens kamper. Nå har Norge en teoretisk mulighet både å gå til semifinale og å bli nummer fem i gruppa, og dermed spille om 5. plass.

Mål av veteranen og VM-toppscoreren
Første periode i kampen ble litt avventende fra begge lag, uten de helt store målsjansene. Norge hadde muligheten til et par kontringer, men uten å få uttelling. Latvia på sin side, som aller helst vil satse på kontringer måtte trille ballen mye mellom egne backer.
I den andre perioden tok Norge over initiativet og skapte mange gode målsjanser gjennom ballvinninger og raske kontringer.
Det måtte imidlertid en skikkelig veteran til for å sette det første mål, og 38 år gamle Ingrid Gigstad klistret ballen opp i motsatt kryss. Med det er Gigstad den eldste norske målscoreren i på landslagen i innebandy gjennom alle tider, i sin 53. landskamp.
Norge fikk den verst tenkelige starten i den tredje perioden med et undertall der Latvia utliknet til 1-1. Latvierne fikk ny energi og tok ledelsen etter fem minutter av perioden.
De siste ti minuttene av kampen presset Norge for en utlikning. Den kom da laget tok ut keeperen, bare 57 sekunder før slutt etter et innøvd frislag som Line Nygård satte i mål, hennes sjette mål i årets VM. Dermed er hun delt toppscorer i VM med en dag igjen av gruppespillet.
Ingrid Gigstad ble kåret til Norges beste spiller i kampen.

tekst og foto: Henning Rugsveen