Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Tent av "Nye Norge"

Muligheten til å bygge "Nye Norge" var avgjørende for herrelandslagets nye trenerteam. I dag presenterer landslagssjef Mattias Ringwall og landslagstrener Kyrre Merg sitt første uttak.

- Det er et hedersoppdrag, mener Mattias Ringwall, som var raskt ute med positivt svar da henvendelsen kom fra NBF.
- Da jeg fikk vite hva de ville med laget, blant annet at det ikke var så resultatbasert frem mot VM 2008, men at man hadde tid til å bygge et lag synes jeg det var veldig interessant. Det er også et skritt i min egen utvikling også, sier svensken, som til daglig har ansvaret for Drammen.

Svensken er i Norge mest kjent for sine to år som trener for Tunet, mens han i år har ansvaret for Drammen i 1. divisjon.
Før han kom til Norge ledet han Årsta IBK i 2. divisjon (nå 1. divisjon), mens CV´en også viser treneransvar for Storvreta sesongen de gikk til Eliteserien i Sverige, samt SM-guld med Fornudden IBK.
Ringwall innehar den høyeste eliteutdanningen man kan få i Sverige, og holder kurs for trenere.

Hans assistent, Kyrre Merg, hadde forberedt seg på en periode som tilskuer etter åtte sesonger med trener og lederverv i SF Grei.
- Utfordringen i å starte helt på bunn var forlokkende. Det å få oppgaven med å finne nye råvarer og koke sammen noe nytt fremfor å varme gammel mat er helt klart motiverende. Forhåpentligvis kan vi på den måten også fjerne noen fysiske og mentale sperrer i forhold til andre nasjoner, sier Merg. Og legger til:
- Men når det er sagt er det helt klart at vi både ønsker og håper på god hjelp fra de etablerte landslagsspillerne og tidligere VM-deltakerne i ulike roller. De besitter spisskompetanse hverken Mattias eller jeg har.

Eliteserien var såvidt i gang da de to hoppet inn i oppgavene. Den første tiden ble naturlig nok stressende.
- Det har vært hektisk, og vi har hatt mye å gjøre. Vi måtte se alle lag og ta ut spillere fort, men det vil avta etterhvert når vi har et godt bilde av spillerne. Men frem til nå har det vært mye å gjøre, sier Ringwall.

At det første uttaket vil skape debatter er de to forberedt på, men navnelista er i tråd med arbeidsoppgavene som er tildelt fra Forbundets side.
Et generasjonsskifte står for tur, og morgendagens spillere skal løftes frem i lyset så fort som mulig.
- Uttaket er veldig interessant. Dette er lovende unge spillere, som vil være VM-spilllere i 2010, dersom de ikke er det i 2008. Jeg synes fortsatt det er et veldig godt potensiale i Norge blant de nye unge gutta, sier landslagssjef Mattias Ringwall, som har en viss anelse om hvilke reaksjoner som vil komme.
- Det kan bli veldig mange spørsmålstegn, og fremfor alt av typen "han er ikke bedre enn han" og så videre. men de som vet hva vi har fått av oppgaver kommer til å si at "disse gutta er på rett spor". Vi vil prøve litt nytt og sultent materiale, sier Ringwall.

Uttaket er nesten blottet for tidligere landslagsspillere, til tross for at flere av disse har markert seg kraftig i de første serierundene i eliteserien.
- Disse har vi såpass god kontroll på at det er liten hensikt å kalle de inn til en samling nå. I stedet vil vi bli nærmere kjent med de som skal bære verdens vakreste landslagsdrakt i 2008 og 2010, sier landslagstrener Kyrre Merg.
- De som nå er tatt ut har vist at de har egenskaper som med ytterligere utvikling kan være veldig gode å ha med seg i VM om to og fire år. Men det er fortsatt mye opp til spillerne selv og klubbene å utvikle disse videre. Akkurat nå er de "kan-bli-best" spillere. Gjør de ikke ting riktig ender de som "kunne-ha-blitt-best"-spillere. Mattias og jeg vil gjøre det vi kan, men i bunn og grunn ligger det mye hos de enkelte selv, fortsetter Merg.

At de ledende nasjonene i verden er i ferd med å stikke fra Norge er ingen hemmelighet. Treningskulturen i den svenske eliteserien kontra den norske er i de aller fleste tilfeller som å sammenligne Apollo 11 med Frognertrikken. Landslagssjefen håper på drahjelp fra de norske klubbene.
- For å minske avstanden må for det første alle lag trene som på elitenivå, og det tilsier minst fem økter i uka. Deretter trenger de norske spillerne å bli bedre teknisk, og da fremfor alt pasningsteknisk. Alle norske spillere kan skyte, men få kan passe en ball til en lagkamerat i fart på riktig måte. Ballen havner enten seks meter foran eller bak, slik at man mister tempoet og det blir vanskeligere å komme på avslutning, mener Ringwall.

I VM 2008 vil det ikke settes et resultatorientert mål. I stedet skal det bygges et nytt landslag, som forhåpentligvis vil slå hardt fra seg i 2010.
- Jeg vil kalle det laget som reiser til VM 2008 for et lærelag. De reiser for å se og lære. Selvfølgelig skal vi gjøre det vi kan for å få gode resultater, men først og fremst må spillerne lære hva dette går ut på, hva vi mangler av taktiske, fysiske og tekniske egenskaper, og alt rundt det, sier Ringwall.

Uttak til samling 28-29.oktober i Oppsal Arena:

Målvakter:
Christian Dahl      Greåker
Einar Mathisen      Fredrikstad
Andreas Aasheim      Nornen

Backer:
Thomas Aas        GIF
Yngve Mæland       Sola
Kåre Birkemo       Sola
Øystein Spernes      Greåker
Kenneth Skistad      Greåker
Karl T. N. Schultz    Fredrikstad
Jonas Gustavsen      Slevik
Fredrik Johansen     Slevik

Centere:
Thomas Stræte       Slevik
Fredrik Hoff Eriksen   BSK
Ola Sætrang        Sagene
Tommy Jespersen      Kverneland

Løpere:
Kristian Antonsen     Fredrikstad
Ole Mossin Olesen     Tunet
Jan Helge Johansen    Kverneland
Per Christian Brath    GIF
Iver Iversen       Slevik
Stian Thorsen       Nornen
Mads Rongsjord      SF Grei
Jonas Magnussen      Sarpsborg

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no