Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Bare ett VM fra 2011?

IFF har bestemt at det skal arrangeres en VM-turnering for henholdsvis damer og herrer, med kontinent-kvalifisering til mesterskapet. Trolig skjer det tidligst 2011.

STOCKHOLM: President Tomas Eriksson forteller at mye ikke er klart om det nye systemet, men at det trolig tidligst kan innføres i 2011.
- Noen har foreslått 2009?
- Det kan vi ikke rekke. Det er dame-VM i Sverige, og vi synes arrangørene fortjener å få vite hva slags turnering de skal organisere fire år før mesterskapet. Derfor tror jeg dame-VM i 2011 og herre-VM i 2012 er passende anledninger, sier Eriksson til innebandy.no.

Bort med B og C
Den nye VM-turneringen og kvalifiseringen skal erstatte dagens A-, B- og C-VM-system. Det nye VM-sluttspillet skal bestå av 16 lag.
Hvor mange lag hvert kontinent får er ikke avklart, men slik medlemslandene er fordelt i dag, er det naturlig at Amerika kjemper om en plass, og at Asia får to, kanskje tre plasser. Dermed blir det 12-13 plasser til Europa.
- Hvordan kvalifiseringen skal spilles er ikke bestemt. Vi har konsentrert oss om å planlegge en god finaleturnering som skal bidra til å gjøre innebandysporten enda bedre.

Vil ha mer kvalitet
Eriksson og IFF har selvfølgelig fått inn argumenter både for og i mot den nye ordningen. Han tror kvaliteten kan bli bedre.
- I dag tok de dårligste lagene i A-VM ingen poeng, understreker Eriksson.
- Men med det nye systemet kan Sverige i gruppespillet få møte for eksempel Østerrike, som pr. i dag er en B-nasjon?
- Ja det er riktig, og den kampen vinner kanskje Sverige med minst ti mål. Men om det er i en kvalifisering, vil det likevel gi økt pr. for sporten i Østerrike når de store lagene kommer for å spille kvalifisering. På den måten får vi flere internasjonale arrangementer rundt om kring, selv om det bare er en kamp.

Vil kopiere fotball
IFF ønsker å bruke systemet i fotball så mye som mulig, men om det blir gruppespill i kvalifiseringen eller to lag som møtes hjemme og borte, er ikke bestemt.
IFF ser for seg et VM der fire lag møtes i fire grupper. Deretter blir det trolig kvartfinaler for de to beste lagene i hver gruppe. For Norges del betyr det nye systemet, dersom man fortsetter å være blant lagene fra fem til åtte, møter ett av årets semifinalelag i gruppespillet. Hvis det for eksempel er Sverige, og Norge blir nummer to, blir det kvartfinale mot en av de andre store nasjonene. Systemet blir dermed ikke noe lettere for de nest beste nasjonene.

Vil helst ikke flytte VM
Flere av medlemsnasjonene i IFF har ytret ønske om å endre på ordningen for dame-VM og herre-VM. Dette er Sverige og Norge i mot, og også Eriksson personlig.
- Jeg følger selvfølgelig de vedtakene som blir gjort, men jeg synes ikke det er noen god idé å bytte til herre-VM på oddetall, og dame-VM på partall. Noen ønsker det for at det ikke skal kollidere med OL og fotball-VM, men da vil jo damene gjøre det, mener Eriksson.
Noen nasjoner har også foreslått å flytte VM i innebandy til oktober eller februar. Problemet er at det da passer dårlig inn i de europeiske serieordningene.
- Det vil alltid være noen kollisjoner med andre idretter. I februar er det mange store tv-idretter i Europa, og OL. Jeg synes også det er viktig ikke å endre for mye på ting som begynner å bli innarbeidet. Det kan bli oppfattet som litt vinglete

Positivt for B-VM
Eriksson er godt fornøyd med årets VM i Sverige, selv om det fortsatt er mye å jobbe med.
- Jeg synes det har vært veldig mange tilskuere og god ramme på mange av kampene i B-VM, selv om det er mange skoleungdommer, og ikke så mange som har betalt. 6.300 i semifinalen er også et ok tall, selv om noen sikkert er skuffet. Det er gruppespillet vi må gjøre mer attraktivt, semifinaler og A-VM-finalene gjør seg selv.
- Det som skjer på banen og tilretteleggingen av mesterskapet går for det meste bra. Men IFF har en utfordring i det som skjer utenfor banen, av trenerkurs og utvikling av de nye nasjonene, fastslår Eriksson.
På IFF-kongressen fredag, for Danmark en representant i IFF-styret da Mona Aagaard ble valgt inn. Hun blir den eneste kvinnen, og den første på noen år.
Tomas Jonsson fra Norge fortsetter med det økonomiske vervet i styret.

tekst: Henning Rugsveen

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no