Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Tanker om hvordan Norge kan bli bedre

- Vi har kanskje utviklet spillet vårt, fra blod-defensivt mann-mann-spill i 2000, til å kunne gjøre mer med ballen. Men resultatene viser ikke at vi har blitt bedre. De andre har utviklet seg mer, fastslår assistenttrener Erik Hæren.

MALMÖ: Han sa dette før VM startet, på bussen fra Norge til Sverige. Før den gode kampen mot Sveits.
Da trodde han Norge hadde lagt Danmark bak seg etter at vi har slått våre naboer i sør flere ganger de siste årene.
Men i går kjempet Danmark seg forbi Norge igjen. Ikke med dynamitt, men med hjerte.

Mer bevegelse
Hvis Norge skal bli bedre internasjonalt, kan vi ikke ha resultater som 10-10 i en seriefinale.
Nå har Hæren flere klare oppfordringer til klubbene hjemme i Norge.
- Landslaget har de siste årene vært et lokomotiv for klubbene, og fortsatt skal det være litt sånn at landslagsspillerne tar med seg ting hjem i klubbene. Beskjeden de må ta med seg hjem nå, er at norske elitelag må bli 100 prosent bedre på bevegelse uten ball. Det defensive spillet må bli bedre i eliteserien, og jeg håper klubbene begynner å bruke det doblingssystemet som vi har innført på landslaget.
Han synes de norske spillerne har vært litt flinkere etter VM i Sveits, og tatt tak i den fysiske treningen på en bedre måte enn før.
- Alle så i Sveits, at lag som Latvia hadde like sterke og raske spillere som oss. Hvis vi ikke hadde gjort noe da, hadde de tatt oss igjen. I år har vi hatt et landslag med spillere som er villige til å gi 100 prosent. Det betyr at det sitter gode spillere hjemme som kunne ha vært med, men som ikke er villige til, eller har tid til å gjøre den jobben som kreves.

Feil signal til de unge
Hæren har i årets VM fått se at Norge kan spille jevnt med Sveits i en enkeltkamp i et VM. Men så falt det norske laget litt sammen.
Spørsmålet er om vi er godt nok trent til å spille en VM-turnering med fire innledende kamper på fem dager, og deretter sluttspill eller plassering.
En rundspørring i det norske landslaget viser at de norske klubbene ikke trener mer enn tre-fire ganger i uka på bane. VM kan komme som et sjokk.
- All ære til en spiller som Ketil Kristiansen i Sarpsborg, som leverer varene hvert eneste år, men det er jo egentlig ikke positivt for Norge, at han dominerer som han gjør. Det er på en måte et signal om at det ikke er så farlig å trene mye i innebandy. Det vi trenger er mange hardt arbeide unge spillere i åra som kommer. Nå sitter mange av dem på benken, understreker Hæren.
Landslagssjef Urban Karlsson synes de norske eliteserielagene har en underlig politikk når de henter inn spillere fra utlandet.
- Hvorfor henter de spillere fra svensk 3. divisjon, og bare spillere som ikke er villige til å komme hit å jobbe hardt, spillere som bare vil være litt stjerne. Disse spillerne holder unge norske talenter på benken.

Morten vil satse på flere trinn
Etter tapet for Danmark, satt flere spillere på hotellet og diskuterte framtida for norsk innebandy.
Håpet nå er at mange av dagens beste spillere kan gjøre en jobb framover, som trenere, lagledere og i klubbene, slik at nivået kan bli bedre på alle plan.
- Jeg tror det brukes mye tid på rekruttering av de helt yngste, og på elitelagene, men mellom der er det for dårlig. Vi må satse på gutte- og juniorlagene også. De må få bli bedre for seniorlaget. Og kanskje må vi få aldersbestemte landslag også under U19, slik at innebandy ser ut som en sport det går an i å satse på, på lik linje med fotball og håndball, sier lagkaptein Morten Olsen.
- Problemet for norsk innebandy er at vi startet som en guttegjeng som ville spille. Så skjønte vi at det var morsomt å ha et damelag, og etter hvert måtte vi ha ungdommer til å selge lodder på tribunen, slik at elitesatsingen fikk penger. Nå må vi satse på utdanning in klubbene, slik at vi har trenere og ledere til framtidas spillere, mener Hæren.
- I stedet for å hente inn halvdårlige svensker, bruk de pengene på å gi ungdommene trening, foreslår Urban Karlsson.
- Bruk anledningen til å samle de beste spillerne i for eksempel Oslo og Østfold, som en start, så ofte som mulig. Morten Olsen, Willy Fauskanger med flere burde alle ha tid til å ta en trening i måned med disse spillerne i Fredrikstad-området, og andre spillere i Oslo.

tekst: Henning Rugsveen

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no