Dommerne i fokus etter norsk tap

Sverige - Norge 17-2

- Det er lett å kalle dette en skandale sa assistenttrener Erik Hæren.

- Det var ikke en fem minutters utvisning. Sverige hadde maks fått en tominutter, kanskje et frislag, sa "synderen" Glen Evensen.

HELSINGBORG:
Norge holdt Sverige til 0-2 de første 24 minuttene av kampen.

Da ble Glen Evensen utvist fem minutter etter en diskusjon mellom de danske dommerne. Svenskene gjorde 7-0 i denne perioden.

Hjemmelaget hadde uansett vunnet kampen, men alle målene gjør det vanskeligere for det norske laget å nå en semifinale. Nå er laget avhengig av at Sverige slår Sveits med store sifre.

Rett i forkant av den norske utvisningen hadde Sverige taklet en norsk spiller over vantet, uten at dommerne ga noe mer enn frislag.
- Jeg synes ikke det var en rettferdig avgjørelse, men det er dommerne som dømmer. Men det var veldig surt å sitte de fem minuttene, og se målene renne inn. Jeg følte at jeg hadde sviktet hele laget, selv om utvisningen var feil, sier Evensen.

Han fikk til og med støtte av svenskene som satt og så kampen i hallen. Den svenske journalisten Michael Fasth synes det var veldig dårlig dømming.

Den norske landslagsmålvakten Tomas Näsholm har hatt de danske dommerne i en seriekamp i den norske eliteserien, der han spiller for Sarpsborg.
- Det var like ille da. Vi følte at det var dommernes feil også da.

Sveriges landslagstrener Kristina Landgren ville ikke uttale seg om dommerne.
- Jeg velger ikke å uttale med om dommerne. Det internasjonale forbundet har ansvaret for å sette opp dommere.
- Vil du ha disse dommerne i en eventuell finale?
- (litt nøling) Jeg velger ikke å uttale meg om dommerne...

Norge hadde 1-3 mot verdens beste lag, med fullt mannskap på banen etter to perioder. Andreas Sletten scoret det norske målet tre sekunder før den andre perioden var over.

Sverige gjorde 7-0 i perioden da Evensen satt utvist.

I starten av tredje periode scoret Sverige etter bare noen sekunder, og da gikk luften ut av det norske laget, som hadde ett mål for kampen, å jobbe i 60 minutter og unngå et stortap, slik at de kan slå Sveits på målforskjell.
- Vi forsøkte å kjempe hele kampen, men jeg forstår at spillerne blir frustrerte når Sverige får sette så mange mål i det fem minutter lange overtallet. Men det er seks perioder igjen av gruppespillet i VM, og vi må gjøre vår jobb skikkelig. Så får vi se når alle kampene er spilt, sier landslagssjef Urban Karlsson.

Det internasjonale innebandyforbundet ble bedt om å møte på pressekonferansen etter dommerinnsatsen i kampen, men møtte ikke...
Innebandyfakta
Perioderesultat: 2-0, 8-1, 7-1.
Helsingborg: 2. innledende kamp i VM i innebandy for herrer, mandag.
Idrottens hus.
1.567 tilskuere.
Mål: 1-0 (10.20) Conny Vesterlund (Johannes Gustavsson), 2-0 (11.02) Andreas Hedlund (Mathias Larsson), 3-0 (24.36) Henrik Qvist (Jihde) I spill 5 mot 4, 4-0 (24.51) Anders Hellgård (Qvist) i spill 5 mot 4), 5-0 (25.26) Vesterlund (Peter Fischerström) i spill 5 mot 4, 6-0 (25.54) Vesterlund (Fischerström) i spill 5 mot 4, 7-0 (26.12) Martin Olofsson (Jihde) i spill 4 mot 3, 8-0 (26.35) Olofsson (Hellgård) i spill 4 mot 3, 9-0 (28.50) Jihde (Hellgård) i spill 5 mot 4, 10-0 (33.23) Jihde (Hellgård) i spill 5 mot 4, 10-1 (39.57) Andreas Sletten (Raymond Evensen), 11-1 (40.39) Olofsson (Jihde), 12-1 (43.31) Peter Fischerström (Qvist), 13-1 (43.48) Martin Olofsson (Henrik Quist), 13-2 (44.18) Glen Evensen (Jørn A. Isnes), 14-2 (54.08) Jihde (Olofsson) i spill 5 mot 4, 15-2 (56.23) Hellgård (Jihde), 16-2 (56.57) Andreas Hedlund (Conny Vesterlund), 17-2 (57.10) Andreas Carlbom (Daniel Marklund).
Skuddstatistikk: 42-17 (12-5, 15-6, 15-6).
Utvisninger: Sverige 3x2 min., Norge 4x2 min. og 1x5 min.
Dommere: Erik Blide/Brian Toftelund, Danmark.
Norges lag: Tomas Näsholm (Einar Haga fra 26.12) (målvakter) - Lars Harald Eide, Morten Olsen - Willy Fauskanger, Andreas Sletten, Raymond Evensen (1. femmer), Christian Kragerud, Jon Ketil Nilsen - Tommy Midtsveen, Flemming Pettersen, Ketil Kronberg (2. femmer), Tu Tran Minh, Tormod Høydahl - Jørn A. Isnes, Jon Esben Skaug, Glen Evensen (3. femmer).
Spilte også: Manne Strandberg.
På benken: Ole Bodal.
På tribunen: Martin Hansen, Erik Nielsen, Lars Erik Torp.
Neste kamp: Danmark - Norge tirsdag 23. mai klokka 19.30.

tekst og foto: Henning Rugsveen