Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Hvem vil ta med seg Kongepokalene hjem?

I helgen er det klart for årets store høydepunkt i Fredrikstad, nemlig NM-finalene i innebandy. Ingen av seniorfinalene er noen klare favoritter. På damesiden spiller Sagene mot Tunet, og Greåker møter Gjelleråsen i herrefinalen. Innebandy.no tok en nærmere titt på statistikken og en prat med trenerne.

Tunet spiller sin niende(!) strake NM-finale, det er imponerende. Når Tunet entrer banen i morgen er de i sin 11. finale siden 1995. Ingen lag i Norge kan skilte med slike meritter. Sagene spiller sin første NM-finale, så det er et lite klasseskille mellom lagene i historiebøkene. Av disse elleve finalene har de vunnet fire, så uttellingen kunne vært bedre. I serien endte Tunet på sin dårligste plassering noensinne, men de er ikke skuffet over femteplassen i eliteserien.
-Vi har spilt bra i år, selv om tabellen sier noe annet. Kampene mot Sagene og Holmlia har vært jevne selv om vi har tapt. Nå venter nok en finale som vi gleder oss til, det kommer til å bli en finale med høyt tempo og mange dueller, slik som også publikum setter pris på, sier trener for Tunet, Espen Hoff.

Bedre enn målsettingen
Mange er nok litt overrasket over Sagene's store innebandy framgang denne sesongen. I fjor endte de på en syvende plass i eliteserien, denne sesongen ble det sølv.
-Vi har alltid hatt mange bra spillere i klubben, men i år hentet vi inn noen spillere med Helena Lindberg i spissen, slik at vi kunne hevde oss helt i toppen. Vår målsetting var medalje i serien og semifinale plass i NM. Nå har vi greid å komme til finalen, så det er et stort pluss for oss, sier trener for Sagene, Lars Drewsen.

Ulike forberedelser til finalen
Sagene velger i likhet med Gjelleråsen på herresiden og overnatte i Fredrikstad. De føler at spillerne får mer ro, slik at oppladningen blir perfekt.
-Spillerne selv ønsket å overnatte på hotell før morgendagens kamp, det følte vi var rett. Om andre lag vil reise ned samme dag, er det deres valg. Det kan passe de bedre, sier Drewsen videre.
Sagene og Tunet har begge trent godt i påsken, men Tunet kunne tenkt seg litt flere spillere på trening.
-Vi har hatt noen spillere med virus og feber i kroppen, men tror de er klare til årets høydepunkt i morgen, sier Hoff.

Norges beste spiller
I serien har Sagene vunnet begge oppgjørene mot Tunet, 5-1 og 4-2. I semifinalene slo Tunet ut Akerselva og Sagene Holmlia. Ikke uventet var Helena "Myggan" Lindberg hos Sagene like bra i sluttspillet som i serien. Hun ble eliteseriens beste poengplukker med 62 poeng i serien og hele 29 poeng i sluttspillet. Hun har blitt kåret til banens beste i flere NM-finaler for Holmlia, og har flere NM-gull fra tidligere. Sagene er avhengig av en god Lindberg mot Tunet for å sikre seg sitt første NM-gull.
-Vi holder selvsagt et ekstra øye på en spiller som Helena Lindberg, men vi kan ikke legge opp all spill rundt henne, sier Hoff i Tunet.
-Det er klart vi har en god spiller i Lindberg, men vi har også mange andre som kan avgjøre finalen i vår favør, skyter Drewsen inn.

Vinneren til Europacupen
I motsetning til herrene, skal vinneren fra damefinalen spille Europacup i Sverige 2007. Det syntes Sagene treneren er litt urettferdig.
-Det burde vært seriemesteren som skulle spilt E-cup, men i år passer det oss godt. Vinner vi NM-gull er vi klare for E-cup, og det kan gjøre oss enda mer attraktive på spillermarkedet, avslutter Drewsen som lover en full leddbuss med supportere til NM-finalen.

Generasjonsskifte i Tunet
Snittalderen hos damene i Sagene er mye høyere enn hos Tunet. Det er noe som kan bli avgjørende i finalen.
-Vi har hele 8 juniorspillere i stallen og er inne i et generasjonsskifte, men jeg ser ingen ulemper i det. I èn kamp kan alt skje og vi vil vinne like mye som Sagene. Det blir en tøff kamp og de unge vil gjerne vise seg litt ekstra frem, avslutter Hoff i Tunet.

-Drømmefinalen er i boks
I år har mye av eliteserien for herrer dreid seg om Gjelleråsen og Greåker. Når Sarpsborg og Fjerdingby før jul avskrev seg selv med tanke på seriegullet, var det de fleste "eksperter" enige om at seriemesterskapet stod mellom Gjelleråsen og Greåker. Etter 22 kamper stod de med like mange poeng og målforskjellen måtte skille de to. Til slutt ble det Greåker som trakk det lengste strået. I seriespillet har Greåker også vært et hakk foran Gjelleråsen, de vant hjemme 8-4 og spilte 10-10 borte.
-Vi tenker ikke så mye på resultatene i seriespillet. Bortekampen mot Greåker var en av våre dårligste kamper denne sesongen og hjemme skulle vi ha vunnet. Nå er det best av èn kamp og den skal vi vinne. Jeg føler egentlig at vi har spilt bra hele sesongen, men etter jul har vi hatt et lite løft. Vi har spilt bra både mot Sveiva og Sarpsborg i NM-sluttspillet, det drar vi selvsagt med oss inn til NM-finalen. Hele klubben drømte om en NM-finale mot Greåker, og i morgen er det et faktum. Denne sesongen har finalelagene vært de to beste, og derfor er det moro at vi møtes i en finale. Vi har en god stemning i laget om dagen og alle er sultne på å hevne NM-finale tapet i fjor, og seriegullet i år, sier spillende trener i GIF Flemming Pettersen.

Påskefri og stengte haller
Både Greåker og Gjelleråsen har tatt noen dager fri i påsken, men for Greåker var det ikke planlagt.
-Jeg hadde planlagt trening i hele påsken, men her i Norge er det ikke som jeg er vant til fra Sverige. Her er det mange røde dager i kalenderen som jeg ikke visste om. Det var et sjokk for meg at kommunen hadde stengt vår hall, men noen ble nok litt glade. Mange av spillerne trengte sikkert noen dager som de kunne legge opp trening og fritid selv, så de har løpt og trent selvstendig noen dager. Det ser jeg har vært positivt, det har nemlig vært mange felles treninger i år, sier trener i Greåker Mac Widlund med et smil.

Ingen skader og fullt mannskap
Begge lag har alle spillerne klare til NM-finalen og håper på en fullsatt hall i Fredrikstad.
-Vi har trent bra den siste tiden og føler at vi er sugne på NM-finalen. Klubben har valgt overnatting i Fredrikstad, slik at vi slipper stress og bilkjøring før finalen. Så nå ligger alt til rette for et nytt NM-gull til klubben, sier en opplagt Flemming Pettersen.
-Vi har også trent bra i påsken og vi har alle mann klare til kamp, selv om vi har noen treninger igjen før finalen. Det har vært full tenning på treningene og masse folk. Vi er så heldig at juniorlaget skal spille NM-finale på søndag, så begge lag har dratt nytten av det. Vi har hatt noen internkamper oss i mellom og trent på litt formasjoner, det har vært nyttig. Nå håper vi på en fullsatt hall og at Greåker vinner 6-4, sier Widlund som mener han ikke leser historie, men skaper den.

Ny trener i GIF
I år har Flemming Pettersen vært spillende trener for Gjelleråsen med stor suksess, men etter lørdagens kamp er det slutt.
-Det er ingen hemmelighet at jeg slutter som spillende trener i GIF, klubben har skrevet under en 3 års kontrakt med en ny trener. Om jeg fortsetter som spiller i GIF neste sesong er ennå litt usikkert. Den avgjørelsen tar jeg etter VM i Sverige, sier Pettersen som garantert er lysten på et NM-gull som spillende trener.

Hva sier statistikken?
Hvis vi ser på statistikken er Greåker favoritter, de har nemlig hele seks NM-gull og et NM-sølv. Greåker har aldri tapt en NM-finale etter ordinær tid, da de tapte mot Tunet i 1999, var det etter forlengelse. Gjelleråsen(Holum) har et NM-gull fra 2004 og tre tidligere NM-sølv. GIF har spilt NM-finalen de fire siste årene, noe som er en liten bragd i seg selv. Ingen herrelag i Norge har spilt så mange NM-finaler på rad som GIF, i år blir det deres femte på like mange år. Greåker og Gjelleråsen har spilt NM-finale mot hverandre før, det var i 2003. Den finalen vant Greåker knepent 3-2. Statistikken tilsier at Greåker tar gullet, men Pettersen har andre planer for sitt lag.
-De første finalene laget spilte var mange kanskje litt fornøyd med bare å komme til finalen. I år er vi mer sugne enn på lenge, og vi skal garantert ta gullet med hjem. Mange i laget spilte NM-finalen i fjor, den tapte vi etter forlengning og det var meget surt. Greåker har kanskje en liten fordel at kampen går i deres hjemdistrikt, men de skal dra tomhendte hjem til Greåker. Kongepokalen skal hjem med oss, avslutter Pettersen.
-Nei, Greåker vinner og vi tar den med hjem til seriemesterskapspokalen og alle de andre vi har fra før, sier Widlund før han må gå på nok en trening.

tekst: Eric Müller
foto: Sondre Engell

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no