Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Hver eneste dråpe teller:
Norge i nettoen for suksess

På hver eneste dag i forkant og under VM, og på alle samlinger det siste halvannet året, har de norske innebandy-damene stilt opp i nettoen og blitt veid før og etter trening og kamp. Alt for å akklimatisere seg til varmen i Singapore og å holde vekta.

KUALA LUMPUR: Svenskene har i følge dem selv, ikke forberedt seg på noen spesielle måte til å takle varmen i årets VM i innebandy, annet enn å ha med seg kjølevester fra sin olympiske komité. Tsjekkerne har ikke forberedt seg på noen måte, og ikke tatt hensyn til varmen i uttaket av tropp.

Norge derimot, har hatt et væske-prosjekt i halvannet år før mesterskapet.

Opplegget er som følger: De norske landslagsdamene veies før og etter alle treninger. Ingenting overlates til tilfeldighetene, og spillerne veies uten klær, som ville vært tørre i forkant og svette etterpå.

Prosjektene har blitt kjørt for å gjøre jentene 100 prosent bevisst på hva som skjer i forbindelse med trening og kamp. Målet er å unngå å gå på en smell på grunn av dehydrering.

Det å få i seg nok væske er svært viktig, og undersøkelser som er gjort, blant annet i regi av Olympiatoppen, viser at en maratonløper kan miste opptil 35 prosent av sin kapasitet gjennom dehydrering. Ledelsen for damelandslaget i innebandy tror ikke tapet er like mye der, men anslår det til å gjelde rundt 20 prosent i snitt. Det er viktige prosenter som kan skille mellom seier og tap i kamper der Norge må prestere på topp for å lykkes.

- Det er veldig viktig å understreke at vi ikke veier jentene fordi vi er opptatt av vekten til spillerne. Det er jo nettopp det vi er, men vi ønsker at de skal holde vekten gjennom alle treninger, og ikke gå ned. Det å få i seg nok væske på trening er veldig viktig, sier landslagstrener Bjørn-Erik Thorp.

Sammen med fysioterapeut Ingeborg Thorsen og tropp-leder Ann-Mari Ellefsen blir det nøye ført skjema over hvor mye hver enkelt spiller drikker på hver eneste trening og kamp.

Overgangen til Malaysia og Asia har vært stor for mange av jentene. Noen har drukket opp mot 3,5 liter med vann og sportsdrikk under de to timer lange øktene.

- Utslagene varierer fra person til person, og for oss har det vært viktig at spillerne selv lærer å kjenne sin egen kropp og væskebalanse, slik at de selv kan ta ansvaret. Resultatene avhenger selvfølgelig også av hvor mye som drikkes i forkant av treningene, og etterpå, og like viktig som det er ikke å drikke for lite, er det heller ikke bra å drikke for mye, forklarer Thorp.

Det har vært 28-30 grader på de norske treningene uten aircondition i Malaysia, og alle de norske spillerne har drukket vesentlig mer enn hjemme i Norge. På den første lette treningen holdt jentene seg godt, men i kampen mot Australia var det flere spillere som gikk ned opp mot en kilo.

tekst og foto: Henning Rugsveen

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no