Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Vår største stjerne legger opp!

Den norske stjernespilleren Birgitte Lersbryggen, som i flere år har blitt kalt verdens beste innebandyspiller, har spilt sin siste innebandykamp, i hvert fall på toppnivå. Nå er den endelige beslutningen tatt og innebandykølla legges på hylla for godt, der den blir liggende sammen med en mengde medaljer og gjeve utmerkelser.

Birgitte har i flere sesonger slitt med diverse skader, operasjoner og spilt på kortisonsprøyter, hvilket har gjort at gleden ved å spille er borte.

- "Ja, når du føler at du ikke kan gjøre det du vet at du kan, blir det bare frustrerende."

Birgitte vil bli savnet av både det norske kvinnelandslaget, toppklubben Balrog og alle andre innebandyinteresserte.
Ballen i fokus tidlig.
Birgitte, eller Big som hun også kalles, er født og oppvokst på Lindeberg i Oslo og er et sjeldent balltalent. Dette viste seg tidlig i oppveksten, f.eks når hun som femåring trikset med en ballong 5.000 ganger!
- "Jeg må jo si at man må være litt dum for å gidde å trikse med en ballong så lenge, noen år senere trikset jeg med en fotball 1721 ganger og 380 ganger kun med hodet," sier Big.

Av hvem har du arvet din ballteknikk?
- "Jeg vet ikke, det er ikke fra verken mamma eller pappa, og lillebror Henning var ikke interessert i baller og ballspill. Der var det musikken som ble den store lidenskapen."

Birgittes lidenskap var idrett og fremfor alt ballspill, hun lekte mest med gutter i ung alder og spilte fotball på løkka. Hun briljerte med sin teknikk og snurret rundt med guttene allerede der.

Balltalentet spilte fotball for Bøler og ishockey for Vålerenga Hockey der det ble mange sesonger, og i tillegg landskamper med EM- og VM-turneringer med det norske flagg på brystet. Det var også med hockeyen Birgitte først fikk oppleve å spille for mye folk og stor stemning.

- "Det var under en 4-nasjoners turnering eller EM i ishockey i Russland 1995, husker ikke helt alle detaljer, men selve opplevelsen var fantastisk! Det var helt rått. Hallen var stappfull, 5.000 mennesker som skrek og jublet vilt under kampen. Da vi skulle ta oss ut til bussen etterpå trengte laget politieskorte. Folket samlet seg rundt bussen og sto og gynget den."

Var russerne forbannet?
- "Nei de var glade og ville ha autografer og snakke med oss, vi følte oss som stjerner!

Til USA
Birgitte viste også frem sitt talent i fotball, spilte i høyeste serien for Bøler som juniorspiller, men det ble mer og mer ishockey og også innebandy. Det hindret ikke Birgitte i å få et fotballstipend i USA. Det ble et år i Burlington, Vermont og Champlain College.
- "Det var et fint år med mange fine opplevelser."

... og fotballen?
- "Det gikk bra, vi tok oss til finale i "Junior Nationals", det var stort for et litt mindre og privat college som Champlain.

Innebandy
Innebandyen ble mer og mer Birgittes store lidenskap noe alle innebandyvenner er glade for. Hun har gledet mange med sitt spill og sine prestasjoner (bortsett fra noen motstandere da), hun har også alltid vært en stor profil utenfor banen.

Det var i Manglerudklubben Tunet IBK som Birgitte først begynte å spille innebandy på ordentlig. Det resulterte raskt i to NM-gull 1995 og 1996.

Det var først og fremst teknikken og det giftige skuddet som gjorde at hun skilte seg ut. Også det at hun er lang (180 cm) og har lang rekkevidde gjorde at hun herjet friskt med motstandernes forsvarere.

Det var sikkert mange damespillere i Norge som lettet så at Birgitte flyttet til Sverige i 1996. Det ble spill i Balrog sammen med kompisen Jeanette Giørtz. Dette året spilte Big også et år i svensk dameishockey, hvordan det gikk? SM gull med FoC Farsta selvfølgelig!

Birgitte spilte også et år i den sveitsiske ligaen for UHC Flamatt, før hun kom tilbake til Norge og spill i Tunet igjen. Det ble en sesong da Big noterte seg for smått fantastiske 81 poeng på 21 kamper i grunnserien, og valgt som årets spiller. Etter den sesongen ble det retur til Stockholm og Balrog igjen.

Hun har som sagt blitt ranket som en av verdens aller beste innebandyspillere på damesiden og var den største stjernen da Balrog var best i Sverige (4 strake gull). Hun har fortsatt poeng- og målrekord i den svenske eliteserien, fra sesongen 2002/2003 (62 poeng og 39 mål). Totalt på sine syv sesonger i Sverige ble det 277 poeng (170+107). Det er merkelig at hun aldri fikk utmerkelsen "Årets spiller" i Sverige.

Ditt sterkeste minne fra innebandyen?
- "Har fått oppleve så utrolig mye, men jeg må si da vi vant finalene på Hovet i Stockholm 2002 og 2003".

Ved disse to finalene, som ble spilt på Hovet foran tusenvis på tribunen og svensk TV på plass var Birgitte i Balrog den desidert mest lysende stjernen. Hun gjorde fire finalemål både; 2002 og 2003.

... og på det norske landslaget?
- "Ja, under VM turneringen på Åland 1997 følte jeg at jeg fikk mye til å stemme, jeg følte helt enkelt at jeg var god".

Det var turneringen da Birgitte kom med på VMs All Star Team for første gang, det ble to utmerkelser til, i de to følgende VM-turneringene.

- "Jeg husker også første gangen vi slo Sverige i en landskamp i mars 1999".
For øvrig første gang det svenske landslaget tapte en kamp noensinne.

Birgitte debuterte på det norske landslaget 1995 og har etter det spilt flest landskamper av alle, 51 kamper, 73 poeng (44 mål og 29 ass) ble det og imponerende 1.43 poeng i snitt.

Ingen spiller har kommet med i all star team tre ganger, hun har i VM sammenheng skrapet sammen 37 poeng (også det best på det norske landslaget) fordelt på 23 mål og 14 pasninger.

Hvem er den beste spiller du noen gang har spilt med?
- "Åhh, det er vanskelig å si, det er mange kandidater. Minne (Hermine Dahlerus / Balrog) er veldig god, Myggan (Helena Lindberg i år i Holmlia SK) er unik hun også. Men også Linda Kristiansen som jeg spilte mye sammen med på landslaget og selvfølgelig Jeanette (Giørtz) er herlig å ha på sitt lag."

Beste trener du har hatt?
- "Helt klart Harald "Hakki" Haugen (trener for Vålerenga Hockey), "grymt bra" trener og coach. Blant innebandytrenere var Ørjan Lindberg flink på å "bygge lag" å få frem spillernes beste. Jeg kan heller ikke komme unna å nevne Bruno, han er den beste coachen jeg har hatt."

Norge og VM i Singapore
Det norske landslaget som drar til VM i Singapore blir nå en profil fattigere. Big har spilt i alle VM-turneringer hittil og regnes som den individuelt mest fremgangsrike spilleren i VM-historien. Det norske laget mangler også Linda Kristiansen og Inger Lise Fagernes som takket nei til VM.

Hva tror du om lagets sjanser i VM?
- "Jeg håper og tror at jentene klarer å ta seg til semifinale, der blir det vanskelig. Vi skal på papiret ikke strekke til, men hvem vet. Det er viktig at alle de rutinerte spillerne står frem som f.eks Kari, Jeanette, Tina, Ingrid og Ingvild".

Stor i munn også?
Birgitte har alltid sagt det hun mener. Det har gitt noen rubrikker og skapt en del rabalder rundt ballartisten fra Norge. For eksempel har hun sagt i et intervju foran en sesong i Sverige når det ble diskutert spill i en eliteserie for damer istedenfor to; "det blir drepende kjedelig å spille mot lag i serien som f.eks Högdalen". Og når debatten gikk rundt e-cupens fremtid sa Big følgende; "Det er helt meningsløst å dra til Tyskland å spille e-cupen, det gir oss ingenting". Balrogs damer reiste heller ikke til Tyskland det året, dermed ble det med de 3 e-cup-triumfene.

Er det noen uttalelser du i ettertid angrer på?
- "He-he nei faktisk ikke."

I et intervju under VM turneringen 2004 kalte du det svenske kvinnelandslaget "en gjeng med loosers".
- "Ja men jeg mener det, de er det. Det finnes noen unntak i det laget men helt ærlig Sverige SKAL ikke tape mot Finland og Sveits, de har SÅ mange bra spillere at det SKAL ikke skje!"

Sverige har bl.a tapt 1 VM-finale og en VM-semifinale mot Finland (red. anm.).
- "Uttalelsen ble noe tilspisset av journalisten, men jeg mente det da og mener det fremdeles".

En ny Big?
Det har i norsk innebandy til tider blitt sagt om unge talenter, "hun kan bli den nye Birgitte Lersbryggen". Undertegnede mener at det er lite sannsynlig at vi noen gang får se en stjernespiller av Birgittes kaliber i norsk innebandy igjen.

Vi har hatt og kommer til å få mange gode innebandyspillere men å få frem en like stor spiller som Birgitte, nei. Det er også for mye å forlange av de unge talentene å forvente en karriere som hennes. Hva mener hovedpersonen selv?
- "Jeg har ikke fått se særlig mye norsk innebandy i det siste så det er vanskelig for meg å uttale meg om det. Jeg vil heller si at det for første gang på lenge ser ut til å komme noen yngre spillere som ser veldig bra ut."

Fremtiden
Birgitte bor og arbeider nå i Stockholm, hun er gift med innebandyprofilen og AIK Innebandy sin nye trener Bruno Lundberg. Det blir nok fortsatt en del innebandy i Birgittes liv.

Hva tror du at du kommer å savne mest fra idretten?
- "Allerede nå savner jeg det å komme til hallen på trening, den der halvtimen i garderoben sammen med lagkompisene. Jeg kommer nok å få litt abstinens når serien kommer i gang neste sesong. Jeg får kompensert noe av dette gjennom jobben i Nike, der er det å jobbe i team viktig og jeg jobber med sport".

Innebandy.no takker for praten og ønsker Norges beste gjennom tidene lykke til i fremtiden!


Klubber:
Tunet IBK, Norge
UHC Flamatt, Sveits
Balrog IK, Sverige

Landskamper: 51 (44 mål, 29 assists, 73 poeng)

Meritter innebandy:
VM bronse, 1997 og 2001
EM sølv, 1995
NM gull for Tunet IBK, 1995 og 1996
Årets spiller i Norge 1999
SM gull for Balrog IK 2000, 2001, 2002 og 2003
3 Europacup gull med Balrog IK
Med i VMs All Star Team, 1997, 1999 og 2001

tekst: Janne Serenander
foto:Henning Rugsveen (Noen er også 'lånt' fra andre web-sider)


For å gi et inntrykk av hvilket navn Lersbryggen har i Sverige, bringer vi her et lite utvalg av omfanget svenske medier dekket nyheten om at hun skulle legge opp:

Expressen - Världens bästa damlirare slutar
City - Lersbryggen slutar med innebandy
DN - Sport - Lersbryggen slutar
Corren.se - Lersbryggen slutar med innebandy
Svenskidrott.se - En stor stjärna slutar
Innebandynytt - Stor, större, BIG...
SvD: Lersbryggen slutar med innebandy
Nyhetsportalen.se - Lersbryggen slutar med innebandy
Allehanda - Lersbryggen slutar med innebandy
Norran - Lersbryggen slutar med innebandy
VT - Lersbryggen slutar med innebandy
VLT - Lersbryggen slutar med innebandy
NA - Lersbryggen slutar med innebandy
Motalatidning - Lersbryggen slutar med innebandy
Dalademokraten - Lersbryggen slutar med innebandy
Kuriren - Lersbryggen slutar med innebandy
Danmark - Farvel til verdens bedste
GD - Lersbryggen slutar med innebandy
Hallandsposten - Lersbryggen slutar med innebandy
GP - Lersbryggen slutar med innebandy
Innebandy.se - En stor stjärna slutar

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no