Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


- Klubbene må utvikle Norge videre

Fredag gjorde Anders Karinen sin siste match som norsk landslagstrener. Rett etter kampen var det vemodig, men nå ser han fram til å jobbe med andre ting. Han mener klubbene i eliteserien må utvikle landslaget og idretten videre.

ZÜRICH (23/5): - Mange spør hva forbundet kan gjøre videre nå, men det er feil fokusering. Det er klubbene i Norge som må ta tak i treningskultur og spill for å gjøre landslaget bedre. Klubbene er forbundets forlengede arm, og de må gjøre noe med treningen for unge spillere. Ikke bare trene mye fysikk, men riktig fysikk. Vi ser her i VM at nasjoner som Latvia og Estland i B-VM har veldig bra fysikk.

Han synes talentene og ferdighetene i den norske eliteserien er til stedet, og han har på sikt tro på 12 lag i eliteserien for å utvikle en større bredde i toppen.
- Det laget som først finner ut at de skal trene skikkelig seriøst, kommer til å få et stort forsprang. De kommer det til å gå bra for.

At årets norgesmestere Holum bare har 2,5 trening på bane denne sesongen er ikke noe kvalitetstegn for norsk innebandy.
- Hvor mye bør norske elitelag trene?
- Om man sier det sånn: Å ha fri en dag midt i uka er kanskje svaret på det spørsmålet.

FORNØYD MED DE FIRE ÅRENE
Han er godt fornøyd med den utviklingen innebandy har hatt i Norge under hans fire år.
- Da jeg kom til Norge fikk jeg beskjed om å innføre et nytt spillesystem, og det har vi klart. Samtidig har vi verdensklasse på powerplay. Vi har også fått litt mer bredde i toppen. I tillegg har jeg jobbet med et utviklingsprosjekt som jeg håper vil gi Norge en økt rekruttering i årene som kommer. Så ville vi gjerne bli nummer tre eller fire i år, men det ble for tøft i dette mesterskapet. Vi kom som nummer fem i verden og reiser som nummer fem. Og vi er verdens femte største land i antall lisenser, fastslår Karinen.
- Men det har vært fire fine år i Norge, og jeg synes det har vært spennende å jobbe med ulike personer i Norge. Jeg har også fått jobbe en del med utvikling, og det er min styrke.

Han kan fortsatt tenke seg å hjelp norsk innebandy, og går med tanker om å bruke det kontaktnettet han allerede har opparbeidet seg.
- Jeg fundert litt på å jobbe med formidling av spillere. Hjelpe klubber med å skrive avtaler og ha kontakt med rett spillere. Det er mange unge svenske spillere som vil ha godt av å komme til Norge å spille mens de venter på å ta steget opp i den svenske eliteserien. Men de må komme til rett klubber. På den måten kan Norge også få unge sultne spillere fra Sverige i stedet for gamle etablerte som ikke holder mål i Sverige.
- Men vil ikke svenskene ha mer nytte av bedre trening i Sverige?
- De må spille kamper også, og hvis den norske eliteserien kan heve seg vil den være attraktiv.

SKYLDER FAMILIEN MER TID
Men først og fremst skal Anders Karinen ha mer tid til familie og familiebedriften. Han har hatt innebandyverv som trener, leder eller i styrer siden 1981.
- Jeg må jo bare takke min familie for all den tiden jeg har fått lov til å være med på så mye. Nå er det min tur til å gjengjelde det ved å ta mer tak på hjemmebane.

Sammen med broren driver han et firma som jobber med helse og trening.
- Vi samarbeider med bedrifter på trening og helse, og har egen lege, sykepleier og fysioterapeut. Vi tilbyr spesialsydde treningsprogram etter hva de ansatte i firmaet trenger. Har noen plager, kan de komme til oss dagen etter og få rett behandling og trening, i stedet for å vente tre måneder hos det svenske helsevesenet. Men i tillegg kan folk komme til vårt treningsstudio å trene som vanlig.

Litt treneroppgaver blir det likevel på Anders som skal hjelpe til på et 94-lag i ishockey, der sønnen til en kamerat spiller. På den måten kan han videreføre sin trenerlisens i ishockey.
- Det er faktisk noe man bør i ha norsk innebandy også - trenerlisens. Det øker kvaliteten.

TAR MED KONA TIL NORGE
Selv om han nå flytter hjem til Sverige lover han å komme tilbake til Norge ved flere anledninger. Hvis alt går som det skal spiller sønnen for Fredrikstad kommende sesong.
- Og jeg må ta en ferie på Vestlandet, det har jeg allerede avtalt med gutta i Florø. Da skal jeg ta med hustruen slik at hun også får se hvor vakkert det er der, smiler Karinen.

Han har mange gode minner med seg hjem til Sverige, men det beste er kanskje fra årets 4-nasjonersturnering på hjemmebane.
- Da viste vi at vi kan spille internasjonal innebandy i flere kamper. Da var det morsomt å se laget. Vi har vært på det nivået som skal til. Samtidig er det litt synd at vi ikke fikk til det i VM, fastslår Anders Karinen.

Han skal jobbe med utviklingsprosjektet på forbundet noen uker til, men som landslagstrener leverer han inn utstyret mandag.
- Og i VM om to år sitter jeg nok på tribunen og skriker...

foto: Henning Rugsveen


For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no